erfgoedobject

Rijkswachtbrigade

bouwkundig element
ID
208089
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/208089

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Rijkswachtbrigade
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Gebouwen van de voormalige plaatselijke rijkswachtbrigade of "Gendarmerie Nationale", uit het eerste kwart van de 20ste eeuw.

Bij kadaster wordt in 1931 de bouw van vijf rijkswachterswoningen en een gevangenis geregistreerd. Gebouwd in de geest van de "tuinwijk". Blijkens een oude postkaart zijn de woningen reeds in 1920 opgericht, zie verdwenen jaartalankers, en oorspronkelijk opgevat in een tamelijk eclectische wederopbouwstijl, onder meer met klokgeveltjes. De site is aanvankelijk afgesloten van de weg door een bakstenen muurtje met ijzeren hekwerk (verdwenen). Thans nieuw politiekantoor in nummer 162A.

Ensemble bestaande uit drie gebouwen, geplaatst op een hoekperceel, geconcipieerd rondom een binnentuin: langsheen de Stationsstraat en Melkerijstraat telkens een samenstel van twee woningen, op de hoek een grotere woning op L-vormig grondplan. Gebouwenbestand in rode baksteenbouw, onder overkragende zadeldaken in Vlaamse pannen, aan de straatzijde met haakse puntgevels. Getoogde en beluikte vensteropeningen, aan de tuinzijde met rondbogige deuropeningen met druiplijst. Arduinen onderdorpels. Vernieuwd houtwerk. Gietijzeren voetschrapers.

Smeedijzeren sierankers, centraal op de haakse puntgevels met monogram "GN". Gevangenisgedeelte ten zuidoosten vervangen door nieuw politiekantoor.

  • Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Ardooie, 1931/23. Plaatselijke Rijkswachtbrigade

Bron     : Santy P. & Boone B., met medewerking van Callaert G. 2010: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Ardooie met deelgemeente Koolskamp, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL44, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  Boone, Benjamin, Santy, Pieter
Datum  :


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Rijkswachtbrigade [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/208089 (Geraadpleegd op )