erfgoedobject

Burgerhuis

bouwkundig element
ID
208096
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/208096

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuis
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Woning, opgetrokken op een leeg perceel aan de noordzijde van de overweg over de spoorlijn Lichtervelde-Tielt, in 1931 in opdracht van handelaar René Vackier-Declercq uit Ardooie.

Roodbakstenen volume van twee bouwlagen en vier traveeën onder zadeldak in zwartgeglazuurde mechanische pannen (nok parallel met straat). Geprofileerde houten kroonlijst met muizentand. Straatgevel verlevendigd door gebruik van gele baksteen in gevelbrede banden, in het muizentandfries en alternerend in de ontlastingsboogjes. Korfbogige muuropeningen met bewaard houtwerk (schuiframen beneden, T-ramen boven). In de linkertravee een houten poort met bovenlicht in verticale roedeverdeling. Fraaie houten voordeur met gesculpteerde motieven en drieledige beglazing met hekwerk. Arduinen plint.

  • Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Ardooie, 1931/23.

Bron: SANTY P. & BOONE B., met medewerking van CALLAERT G. 2010: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Ardooie, deelgemeente Koolskamp, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL44, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Santy, Pieter; Boone, Benjamin
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2023: Burgerhuis [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/208096 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.