erfgoedobject

Burgerhuis

bouwkundig element
ID
208096
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/208096

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuis
    Deze vaststelling is geldig sinds 20-09-2010

Beschrijving

Woning, opgetrokken op een leeg perceel aan de noordzijde van de overweg over de spoorlijn Lichtervelde-Tielt, in 1931 in opdracht van handelaar René Vackier-Declercq uit Ardooie.

Roodbakstenen volume van twee bouwlagen en vier traveeën onder zadeldak in zwartgeglazuurde mechanische pannen (nok parallel met straat). Geprofileerde houten kroonlijst met muizentand. Straatgevel verlevendigd door gebruik van gele baksteen in gevelbrede banden, in het muizentandfries en alternerend in de ontlastingsboogjes. Korfbogige muuropeningen met bewaard houtwerk (schuiframen beneden, T-ramen boven). In de linkertravee een houten poort met bovenlicht in verticale roedeverdeling. Fraaie houten voordeur met gesculpteerde motieven en drieledige beglazing met hekwerk. Arduinen plint.

  • Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Ardooie, 1931/23.

Bron     : Santy P. & Boone B., met medewerking van Callaert G. 2010: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Ardooie met deelgemeente Koolskamp, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL44, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  Boone, Benjamin, Santy, Pieter
Datum  : 2010


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Burgerhuis [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/208096 (Geraadpleegd op 24-06-2021)