erfgoedobject

Neoclassicistisch burgerhuis

bouwkundig element
ID: 208097   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/208097

Juridische gevolgen

Beschrijving

De woningen nrs. 55 tot 61 vormen een mooie, ononderbroken rij eind-19de-eeuwse neoclassicistische burgerhuizen met verzorgde bepleisterde en beschilderde lijstgevels. De huizenrij is een goede getuige van het oorspronkelijke eind-19de- en begin-20ste-eeuwse straatbeeld langs de Amerikalei.

Nr. 55 is een burgerwoning ontworpen in 1881 door architect Victor Durlet voor François Adams-Van Overschee. Enkelhuis van drie traveeën en drie bouwlagen onder leien mansardedak met een verzorgde, maar vrij standaard uitgewerkte lijstgevel, typerend voor het Zuid. De bepleisterde en geschilderde lijstgevel wordt afgeboord door een geprofileerde houten kroonlijst op klossen en met een muizentandlijst; onderaan een hardstenen plint met lage keldergaten. Ritmering door kordons en doorlopende vensterdorpels, imitatievoegen op gelijkvloerse verdieping. Accentuering van de centrale travee door een balkon met balusterleuning en een rond fronton aan het deurvenster op de eerste verdieping. Rechthoekige muuropeningen met schuiframen op gelijkvloerse en T-ramen op bovenverdiepingen, op de verdiepingen in een geprofileerde omlijsting met oren en entablement en met voorzetrolluiken. Vleugeldeur met bovenlicht en een hardstenen trede, voetenschraper.

  • Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers, 1881 # 1455.

Bron     : Braeken J. & Hooft E. 2011: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Antwerpen, Stad Antwerpen: Zuid, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen ANT2, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  Hooft, Elise
Datum  : 2011


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Neoclassicistisch burgerhuis [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/208097 (Geraadpleegd op 21-02-2020)