erfgoedobject

Neoclassicistische burgerhuizen

bouwkundig element
ID
208103
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/208103

Juridische gevolgen

Beschrijving

Deze drie woningen vormen samen een neoclassicistisch ensemble op de stompe hoek met de Brederodestraat. Ze werden gebouwd volgens bouwaanvraag van 1882 voor C.E. Binken. De bepleisterde en beschilderde lijstgevels hebben een verzorgde afwerking met houten kroonlijst op klossen, hardstenen plint, rechthoekige muuropeningen in geprofileerde omlijsting. De centrale woning die de hoek vormt (Amerikalei 95) is met vier traveeën en vier bouwlagen de hoogste woning. De begane grond werd ingericht als winkel; op de eerste verdieping hebben de vensters een ijzeren borstwering.

Nr. 95 wordt geflankeerd door twee identieke, spiegelende woningen van drie traveeën en drie bouwlagen op souterrain (Amerikalei nr. 93 en Brederodestraat nr. 1). De façades zijn getypeerd door imitatievoegen op de verhoogde begane grond, een centrale vensterrisaliet met imitatievoegen en balkons op de verdiepingen. Bij nr. 93 werden beide balkons in 1923 vervangen door een mooie erker; de ijzeren, geajoureerde deur dateert ook van deze verbouwing naar ontwerp van aannemer Jos Alexander.

  • Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers, 1882 # 109, 1923 # 16058 (93).

Auteurs: Hooft, Elise
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Neoclassicistische burgerhuizen [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/208103 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Stad Antwerpen

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.