erfgoedobject

Neoclassicistische burgerhuizen

bouwkundig element
ID: 208104   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/208104

Juridische gevolgen

Beschrijving

Neoclassicistische burgerhuizen uit het laatste kwart van de 19de eeuw. De opstand en de afwerking van de woning beantwoorden aan de normen van de betere burgerwoning op het Zuid. Het zijn enkelhuizen van drie travee├źn en drie bouwlagen met bepleisterde en beschilderde lijstgevel, die getypeerd worden door een met zorg uitgewerkte stucdecoratie. De gevels zijn geritmeerd door rechthoekige muuropeningen in fraaie omlijstingen; hardstenen plint met keldervensters, houten kroonlijst op klossen en modillons. Imitatievoegen voor de begane grond, centrale venstertravee uitgewerkt als risaliet met imitatievoegen en balkons.

Op nummer 101 hebben de balkons fijn uitgewerkte ijzeren leuningen. Op nummer 99 hebben de balkons een halfronde uitstulping en balusterleuningen. Door deze detaillering valt meteen op dat nummer 99 identiek dezelfde gevel heeft als de woning op nummer 72. Wellicht betreft het hier een woning gebouwd volgens een typeplan van een bepaalde bouwmeester of aannemer.


Bron     : Braeken J. & Hooft E. 2011: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Antwerpen, Stad Antwerpen: Zuid, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen ANT2, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  Hooft, Elise
Datum  : 2011


Relaties

  • Is gerelateerd aan
    Neoclassicistisch burgerhuis

  • Is deel van
    Amerikalei

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Neoclassicistische burgerhuizen [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/208104 (Geraadpleegd op 22-09-2020)