erfgoedobject

Neoclassicistisch burgerhuis

bouwkundig element
ID: 208106   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/208106

Juridische gevolgen

Beschrijving

Eind-19de-eeuws neoclassicistisch burgerhuis met de standaard opbouw en afwerking die typerend is voor het Zuid. Enkelhuis van drie bouwlagen en drie traveeën onder zadeldak. De lijstgevel is afgeboord met een houten kroonlijst op klossen, hardstenen plint met keldervensters, regelmatig geplaatste rechthoekige muuropeningen, imitatievoegen op begane grond en vensteromlijstingen met oren op de verdiepingen, centrale travee geaccentueerd door balkon en rond fronton. De erfgoedwaarde van dit type woningen ligt in het feit dat ze samen voor een homogeen straatbeeld zorgen van witte, neoclassicistische lijstgevels, wat uitstekend tot zijn recht komt in het strakke, geometrische stratenpatroon op het Zuid.


Bron     : Braeken J. & Hooft E. 2011: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Antwerpen, Stad Antwerpen: Zuid, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen ANT2, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  Hooft, Elise
Datum  : 2011


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Neoclassicistisch burgerhuis [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/208106 (Geraadpleegd op 08-07-2020)