erfgoedobject

Twee neoclassicistische burgerhuizen

bouwkundig element
ID: 208110   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/208110

Juridische gevolgen

Beschrijving

Samenstel van twee identieke neoclassicistische burgerwoningen, gebouwd circa 1884 naar ontwerp van architect Aloïs Scheepers voor Charles en Jules Hüger. Enkelhuizen van drie traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak met een neoclassicistische afwerking van de lijstgevel die verzorgd, maar vrij standaard is, en vaker voorkomt op de Amerikalei. De erfgoedwaarde van dit type woningen ligt in het feit dat ze samen voor een homogeen straatbeeld zorgen van witte, neoclassicistische lijstgevels, wat uitstekend tot zijn recht komt in het strakke, geometrische stratenpatroon van het Zuid. Temeer daar de huizenrij van nrs. 121 tot 133 niet onderbroken is door (ver)nieuwbouw.

Houten kroonlijst op klossen en twee centrale consoles, hoge hardstenen, geblokte plint met getoogde keldervensters van het souterrain. Centraal vensterrisaliet met imitatievoegen en balkons. Rechthoekige muuropeningen, op de verdiepingen omlijst met versierde sluitsteen.

  • Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers, 1884 # 965, 1884 # 858.

Bron     : Braeken J. & Hooft E. 2011: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Antwerpen, Stad Antwerpen: Zuid, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen ANT2, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  Hooft, Elise
Datum  : 2011


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Twee neoclassicistische burgerhuizen [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/208110 (Geraadpleegd op 13-07-2020)