erfgoedobject

Neoclassicistisch burgerhuis

bouwkundig element
ID
208111
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/208111

Juridische gevolgen

Beschrijving

Neoclassicistisch burgerhuis, wellicht gebouwd circa 1890 naar ontwerp van J.B. Bourguignon voor investeerder D. Janssens. Deze heren bouwen samen een tiental gelijkaardige huizen op de Amerikalei. De tekeningen in de bouwaanvragen die ze indienen zijn niet gedetailleerd, waardoor ze niet eenduidig toe te wijzen zijn aan een concreet adres.

De woning is een enkelhuis van drie traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak, met een lijstgevel waarvan het bepleisterde en geschilderde parement de standaard kenmerken vertoont van de neoclassicistische burgerhuizen op het Zuid: hardstenen sokkel met vensters van het souterrain, indeling met kordons en doorlopende onderdorpels, houten kroonlijst op klossen, rechthoekige muuropeningen met deels bewaard schrijnwerk. De erfgoedwaarde van dit type woningen ligt in het feit dat ze samen voor een homogeen straatbeeld zorgen van witte, neoclassicistische lijstgevels, wat uitstekend tot zijn recht komt in het strakke, geometrische stratenpatroon van het Zuid. Temeer daar de huizenrij van nrs. 121 tot 133 niet onderbroken is door (ver)nieuwbouw.

  • Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers, 1890 # 676.

Auteurs: Hooft, Elise
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2023: Neoclassicistisch burgerhuis [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/208111 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.