erfgoedobject

Neoclassicistisch burgerhuis

bouwkundig element
ID: 208112   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/208112

Juridische gevolgen

Beschrijving

Statig neoclassicistisch burgerhuis dat in 1890 werd ontworpen door architect J.B. Vereecken in opdracht van J. Vulhopp en een eclectisch interieur bewaart.

Enkelhuis van drie travee├źn en drie bouwlagen op souterrain. De klassiek ingedeelde lijstgevel overstijgt met het natuurstenen parement en de rijke, fijn uitgewerkte versiering de doorsnee neoclassicistische woonhuisarchitectuur van het Zuid. Lijstgevel afgewerkt met houten kroonlijst op klossen, waarboven een centraal dakvenster met fronton en topstuk. Souterrain met hardstenen parement met bossage en segmentbogige keldervensters met fraai traliewerk. Rechthoekige muuropeningen met deels bewaard schrijnwerk; vleugeldeur met fraai eiken houtwerk en vierkant bovenlicht in aparte omlijsting. Centrale travee uitgewerkt als risaliet, met een erker op consoles, bekroond met entablement.

De verzorgde aankleding wordt doorgetrokken naar het interieur, waar op de gelijkvloerse verdieping het eclectische interieur is bewaard, met vooraan een Louis XVI-salon met gestucte wanden en plafond en witmarmeren schouw. De achterliggende eetkamer in neo-Vlaamserenaissance-stijl heeft houten lambrisering, een rijk uitgewerkte schouw en een beschilderd plafond.

  • Stadsarchief Antwerpen, bouwdossier 1890#1026.

Bron     : Braeken J. & Hooft E. 2011: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Antwerpen, Stad Antwerpen: Zuid, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen ANT2, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  Hooft, Elise
Datum  : 2011


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Neoclassicistisch burgerhuis [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/208112 (Geraadpleegd op 02-12-2020)