erfgoedobject

Neoclassicistisch burgerhuis

bouwkundig element
ID: 208114   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/208114

Juridische gevolgen

Beschrijving

Neoclassicistisch burgerhuis gebouwd als rentenierswoning naar een bouwaanvraag van 1887 naar ontwerp van J.B. Bourguignon voor Janssens. In hetzelfde jaar dient Bourguignon een identiek plan in voor een huis aan de overkant van de straat, dat evenwel niet meer te herkennen is in het straatbeeld.

Het gaat om een rijwoning van drie bouwlagen en drie travee├źn onder zadeldak, met een bepleisterde en witgeschilderde lijstgevel die volgens de neoclassicistische stijl is afgewerkt. De met medaillon versierde borstweringen onder de bovenvensters zorgen voor een originele toets binnen het verder standaard neoclassicistische stijlarsenaal van kordons, omlijste rechthoekige ramen, houten kroonlijst op klossen, imitatievoegen op de verhoogde begane grond, hardstenen plint en centraal balkon. De erfgoedwaarde van dit type woningen ligt in het feit dat ze samen voor een homogeen straatbeeld zorgen van witte, neoclassicistische lijstgevels, wat uitstekend tot zijn recht komt in het strakke, geometrische stratenpatroon. Temeer daar de huizenrij van nrs. 121 tot 133 niet onderbroken is door (ver)nieuwbouw. Deels bewaard houtwerk; souterrain verbouwd tot garage.

  • Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers, 1887 # 1235 (133), 1887 # 1710.

Bron     : Braeken J. & Hooft E. 2011: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Antwerpen, Stad Antwerpen: Zuid, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen ANT2, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  Hooft, Elise
Datum  : 2011


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Neoclassicistisch burgerhuis [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/208114 (Geraadpleegd op 09-04-2020)