erfgoedobject

Neoclassicistisch burgerhuis

bouwkundig element
ID
208118
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/208118

Juridische gevolgen

Beschrijving

Mooie neoclassicistische burgerwoning gebouwd op het einde van de 19de of in de eerste jaren van de 20ste eeuw. Begin 20ste eeuw woonde architect Frans Van Dijk in deze woning zie bouwaanvraag van 1902.

Enkelhuis van drie traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak; bepleisterde en beschilderde lijstgevel die de standaard neoclassicistische afwerking kent die het Zuid typeert: hardstenen plint met betraliede keldervensters, kroonlijst op klossen en modillons, begane grond met imitatievoegen, centrale venstertravee geaccentueerd door imitatievoegen en zeer fraaie ijzeren balkons. Het originele schrijnwerk in vensters en deuren is bewaard. De erfgoedwaarde van dit type woningen ligt in het feit dat ze samen voor een homogeen straatbeeld zorgen van witte, neoclassicistische lijstgevels, wat uitstekend tot zijn recht komt in het strakke, geometrische stratenpatroon.

  • Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers, 18#13327.

Bron     : Braeken J. & Hooft E. 2011: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Antwerpen, Stad Antwerpen: Zuid, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen ANT2, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  Hooft, Elise
Datum  :


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Neoclassicistisch burgerhuis [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/208118 (Geraadpleegd op )