erfgoedobject

Neoclassicistisch samenstel

bouwkundig element
ID: 208119   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/208119

Juridische gevolgen

Beschrijving

Samenstel van twee identieke, spiegelend gebouwde neoclassicistische burgerhuizen uit het laatste kwart van de 19de eeuw. In die periode heeft architect Frans Van Dijk op nummer 48 gewoond, zie hoofding van het briefpapier van de architect in een bouwaanvraag van 1888.

De woningen beantwoorden op vlak van opbouw en afwerking aan de normen van de betere burgerwoning op het Zuid. In duo gebouwde enkelhuizen van drie travee├źn en drie bouwlagen op souterrain, onder zadeldak. Bepleisterde en geschilderde lijstgevels (nummer 46 gedecapeerd) met hardstenen plint waarin keldervensters en houten kroonlijst op klossen en fijne modillons. Rechthoekige muuropeningen, centraal een fraaie, houten erker, die het karakter van de gevels bepaalt. Imitatievoegen voor begane grond en centraal vensterrisaliet, balusters in de borstweringen, kordons. De erfgoedwaarde van dit type woningen ligt in het feit dat ze samen voor een homogeen straatbeeld zorgen van witte, neoclassicistische lijstgevels, wat uitstekend tot zijn recht komt in het strakke, geometrische stratenpatroon.

  • Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers, 1888 # 564.

Bron     : Braeken J. & Hooft E. 2011: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Antwerpen, Stad Antwerpen: Zuid, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen ANT2, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  Hooft, Elise
Datum  : 2011


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Neoclassicistisch samenstel [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/208119 (Geraadpleegd op 26-02-2020)