erfgoedobject

Bedrijfsgebouwen

bouwkundig element
ID
20812
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/20812

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Bedrijfsgebouwen
    Deze vaststelling is geldig sinds

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Bedrijfsgebouwen
    Deze vaststelling was geldig van tot

Beschrijving

In achterbouw, achter nummer 125 bevinden zich de gebouwen der vroegere N.V. Samenwerkende Bierbrouwerij (1888), nadien Brouwerij "Belgica". Heden deels gebruikt als drankendepot (links) en deels door een garage (sedert circa 1950) (rechts).

Als oudste delen incorporeert dit complex de resten van het voormalige stofscheerderswerkhuis D. Van Monckhoven, dat in 1929 door de brouwerij opgeslorpt werd: een bakstenen gebouwtje, in het zuiden van het huidige terrein in 1881 op een hellend terrein gebouwd (naast een vroegere waterloop?). Telt een gelijkgrondse verdieping, waaronder nog één verdieping toegankelijk via het lagere niveau, en een kelder, onder zadeldak (pannen) met in de nok ingebouwde vierkante schouw (welke het vroegere ketelhuis markeert).

In het aan de Nieuwewandeling palende deel der huidige garage vinden we nog een interessante metaalconstructie, welke - doordat een tussenvloer gesloopt werd - duidelijk het gebruik van metalen kolommen als bouwtechniek toont (1889). Men kan heden een constructie zien, welke anders door de gewelfconstructie verborgen blijft: een gietijzeren I-balk (welke vroeger troggewelven droeg) gaat tussen op elkaar passende kolommen door. Eén verdieping hoger rusten twee balkijzers op een kolomkop, en dragen aldus de bakstenen troggewelven tussen metalen I-balken.

Het voornaamste volume van het complex wordt gevormd door de massieve moderne brouwerij: een solide blok van vijf bouwlagen (omwille van een verticale productiecyclus der vloeistoffen) onder plat dak, uitgevoerd in een zelfdragende betonnen skeletbouw met vlakke vloerplaten, met bakstenen buitengevel (1926). Aan de zuidzijde hiervan is een betonnen laadkaai aangebracht, voorzien van gietijzeren anti-slip richels.

Ten oosten van de binnenkoer, welke zich achter het drankendepot uitstrekt, bevinden zich de vroegere remises en stallen van 1933.

  • Kadasterarchief Oost-Vlaanderen, Mutatieschetsen Gent.

Bron: BOGAERT C., LANCLUS K. & VERBEECK M. met medewerking van LINTERS A. 1979: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Gent, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 4nb Zuid-West, Brussel - Gent.
Auteurs: Linters, Adriaan; Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen; Verbeeck, Mieke
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Bedrijfsgebouwen [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/20812 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.