erfgoedobject

Neoclassicistisch burgerhuis

bouwkundig element
ID
208122
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/208122

Juridische gevolgen

Beschrijving

Neoclassicistisch burgerhuis ontworpen in 1889 door Theodoor Charlier als eigen woning voor mademoiselle Marguerite Schenéder (°Neufchateau, 1846). Deze liet in datzelfde jaar en door dezelfde architect rechts naast deze woning, op de hoek met de Bouwmeestersstraat, een groot hoekcomplex optrekken (nr. 92), dat in 1959 werd gesloopt en vervangen door een dokterswoning naar ontwerp van architect J. Hintjens. Beide gebouwen waren gekenmerkt door een neoclassicistische stijl rijk aan ornamentiek, waardoor ze boven de standaardarchitectuur van het Zuid uitsteken. Ook het aansluitende pand in de Bouwmeestersstraat nr. 16 werd door Charlier voor Schenéder ontworpen.

Nr. 94 is een enkelhuis van drie traveeën en drie bouwlagen onder een zadeldak. Bepleisterde en geschilderde lijstgevel op hardstenen plint met rechthoekige keldervensters; entablement bestaande uit houten kroonlijst op klossen, waaronder een muizentandlijst en een fries met onder meer plantenslingers. Centrale travee geaccentueerd door twee balkons met balustrades en een gebroken rond fronton met vaas boven. Begane grond met imitatievoegen; rijk versierde verdiepingen met onder meer omlijsting met oren rond de rechthoekige vensteropeningen; medaillons en palmetten in verdiepte muurvelden. Schrijnwerk vernieuwd.

  • Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers, 1889 # 679 (94) en 1889 # 790 (92, hoek Bouwmeestersstraat).

Bron     : Braeken J. & Hooft E. 2011: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Antwerpen, Stad Antwerpen: Zuid, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen ANT2, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  Hooft, Elise
Datum  :


Relaties

  • Is gerelateerd aan
    Neoclassicistisch burgerhuis

  • Is deel van
    Amerikalei


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Neoclassicistisch burgerhuis [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/208122 (Geraadpleegd op )