erfgoedobject

Neoclassicistisch herenhuis

bouwkundig element
ID: 208123   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/208123

Juridische gevolgen

Beschrijving

Eind-19de-eeuws neoclassicistische herenhuis van drie bouwlagen op souterrain en vier traveeën onder leien mansardedak met vier dakvensters. De woning is gebouwd op een perceel dat met een knik doorliep tot in de Bouwmeestersstraat, waar ter hoogte van de nrs. 12-14 remises aanwezig waren. Deze werden in 1920 vervangen door een werkhuis, in 1929 afgebroken voor twee nieuwe art-decowoningen. Het pand is één van de grootste eind-19de-eeuwse woningen die nu nog op de Amerikalei zijn bewaard.

Bepleisterde en geschilderde lijstgevel met een standaard neoclassicistische afwerking, typisch voor het Zuid: houten kroonlijst op klossen, hoge hardstenen sokkel met keldervensters, kordons en doorlopende onderdorpels, imitatievoegen op de begane grond, rechthoekige vensteropeningen met rijkere uitwerking op de eerste verdieping (entablement en driehoekig fronton). De rechter deurtravee is geaccentueerd: boven de brede, in hardstenen omlijsting gevatte rondboogdeur is een balkon aangebracht op hardstenen consoles, op de bovenverdieping een kleiner balkon.

  • Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers, 1920 # 10134.

Bron     : Braeken J. & Hooft E. 2011: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Antwerpen, Stad Antwerpen: Zuid, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen ANT2, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  Hooft, Elise
Datum  : 2011


Relaties

  • Is gerelateerd aan
    Art-decoburgerhuis

  • Is gerelateerd aan
    Art-decoburgerhuis

  • Is deel van
    Amerikalei

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Neoclassicistisch herenhuis [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/208123 (Geraadpleegd op 20-02-2020)