erfgoedobject

Neoclassicistisch burgerhuis

bouwkundig element
ID
208124
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/208124

Juridische gevolgen

Beschrijving

Deze neoclassicistische burgerwoning, gebouwd circa 1883 voor A. Leytens naar ontwerp van H. Leytens, wijkt door smalle gevelopzet en rijke stucdecoratie af van de meeste andere neoclassicistische burgerhuizen in de straat. Ook het naastgelegen woonhuis op nr. 112, gebouwd circa 1884, heeft een gelijkaardige originele geveluitwerking, evenwel met verbouwde begane grond.

Enkelhuis van twee traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak. Bepleisterde en geschilderde lijstgevel met houten kroonlijst op modillons en met hardstenen plint waarin een betralied keldervenster. Geblokt gelijkvloers, imitatievoegen op de eerste en vlakke bepleistering op de tweede verdieping. De deurtravee is risaliserend uitgewerkt, met rijke uitwerking van de deuropening, gevat tussen twee Ionische zuilen die het balkon dragen. De rijk versierde vensteromlijstingen en de gekrulde ijzeren balkons op de bovenverdieping werken de façade af. Schrijnwerk deels vervangen.

  • Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers, 1883 # 842 (114), 1884 # 54 (112).

Auteurs: Hooft, Elise
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Neoclassicistisch burgerhuis [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/208124 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Stad Antwerpen

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.