Hoeve en cichorei-ast

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve en cichorei-ast

Hoeve, opklimmend tot de 18de eeuw, met cichorei-ast uit het interbellum.

Historiek

Op de Ferrariskaart (1770-1778) wordt de hoeve weergegeven met twee volumes in L-vormige opstelling, ten oosten van het erf het woonhuis, ten zuiden een landgebouw. Ook op het landboek uit 1778 en het primitief kadasterplan (1817) worden deze volumes afgebeeld, met aan straatzijde een bakhuis. Rond 1835 is de hoeve eigendom van kasteelheer August de Jonghe d'Ardoye, doorheen de 19de en 20ste eeuw wordt het goed overgeërfd binnen de familie. In 1858 wordt het bakhuis omgebouwd tot cichorei-ast, in 1873 wordt deze aanzienlijk vergroot. In 1879 registreert het kadaster een "landelijke vergroting" van het boerenhuis, aan de noordzijde wordt een stalvleugel aangebouwd in het verlengde. In 1935 worden de schuur en de cichorei-ast afgebroken en op groter grondplan herbouwd. In 1941 wordt het woonhuis vergroot aan de achterzijde en het stalgedeelte verlengd aan de noordzijde. Ook de schuur wordt verlengd aan de westzijde. In 1947 wordt volgens kadaster ten zuiden van het woonhuis een kippenhok opgetrokken.

Beschrijving

Losstaande hoevegebouwen rondom een verhard erf met grasperk en centrale boom, toegankelijk via nieuw ijzeren hek. Ten oosten het boerenhuis met stal in gepleisterde baksteenbouw onder zadeldak in mechanische pannen (nok haaks op straat). Erfzijde met woongedeelte van zes traveeën met getoogde muuropeningen met bewaard houtwerk (grote roedeverdeling) en houten rolluikkasten. Staldeel met vernieuwde rechthoekige muuropeningen en nieuw ingebrachte garages. Achterzijde met aanbouwen onder lessenaarsdak, rechthoekige muuropeningen met T-ramen. Schuur-stalvolume ten zuiden van het erf, in oranjerode baksteenbouw onder pannen zadeldak, voorzien van rechthoekige muuropeningen onder betonlateien. Achterliggende betonloodsen.

Cichorei-ast van drie niveaus/vloeren, industriële ankers, betonnen zadeldak met luchtstraat, westelijk gedeelte onder platte bedaking en met baksteenfries. Kleine muuropeningen onder betonlateien, metalen deurtjes. Begane grond voorzien van nieuw parement.

Op het erf een voorliggende weegbrug met houten liggers. Ten westen van de hoeve een grote poel.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Ardooie, 1864/28, 1873/17, 1879/86, 1935/41, 1941/27, 1947/28.

Auteurs: Santy, Pieter; Boone, Benjamin