Neoclassicistische burgerhuizen

Beschrijving

Twee identieke, spiegelende burgerwoningen, wellicht gebouwd naar ontwerp van 1883 van S. Van Besten. In vergelijking tot de ontwerptekeningen zijn de erkers toegevoegd tussen de twee balkons, een ingreep die wel vaker voorkomt.

Enkelhuizen van drie traveeën en drie bouwlagen onder zadeldaken, met neoclassicistische lijstgevels die gekenmerkt worden door mooie houten erkers en een verzorgd stucparement met onder meer vensteromlijstingen, imitatievoegen, balusters, sluitstenen. Houten kroonlijst op klossen, lage hardstenen plint doorbroken door rechthoekige keldervensters met traliewerk. Het interieur op de gelijkvloerse verdieping van nummer 174 is goed bewaard met onder meer tussendeuren met glas-in-loodinvulling.

• Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers, 1883 # 92 en 1883 # 228.