Neoclassicistisch hoekcomplex

Beschrijving

Op de hoek met de Amerikalei en de Baron Dhanislaan werd een neoclassicistisch ensemble van in totaal elf woningen en een hoekgebouw gerealiseerd in opdracht van diamantair H.J. Krijn naar ontwerp van bouwmeester Alphonse Pauwels. Het ensemble werd in twee bouwaanvragen vergund, waarvan de eerste van 1899 de hoekoplossing behandelt (Amerikalei nrs. 196A-200/ Baron Dhanislaan nr. 20). Een jaar later worden negen woningen gebouwd: zie Amerikalei nrs. 202-218.

Het neoclassicistische complex op de hoek telt vier bouwlagen onder zadeldak met verzorgde bepleisterde en beschilderde lijstgevels. Het grote hoekpand telt vier traveeën in de Baron Dhanislaan (nr. 20), één hoektravee en vier traveeën op de Amerikalei (nr. 196A). Aansluitend op nrs. 198-200, twee identieke, spiegelend gebouwde panden van drie traveeën. De begane grond is uitgewerkt als sokkel, met een geblokt hardstenen parement waarboven een glazen, doorlopende luifel werd voorzien, die evenwel niet werd uitgevoerd. Kordons en doorlopende hardstenen dorpels zorgen voor horizontale belijning. Pilasters en het dakvenster in de hoektravee zorgen voor een verticale accentuering van het hoekgebouw. De gevels zijn verzorgd afgewerkt met balkons, omlijstingen van de rechthoekige vensteropeningen, imitatievoegen en paneelwerk. Het schrijnwerk werd vervangen, met uitzondering van de voorzetrolluiken van het hoekpand.

Dergelijke neoclassicistische hoekpanden kwamen op de meeste straathoeken van het Zuid voor, maar werden in de tweede helft van de 20ste eeuw vaak door nieuwbouw vervangen.

• Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers, 1899 # 939.