Neoclassicistische gevelrij

Beschrijving

Deze vijf huizen maken deel uit van een rij van negen woningen (202-218) die als één neoclassicistisch ensemble werden gebouwd naar ontwerp van Alphonse Pauwels van 1900 voor diamantair Henri Jacques Krijn. De gevelrij sluit aan bij het ensemble dat Pauwels een jaar eerder voor Krijn tekende op de hoek met de Baron Dhanislaan (zie nrs. 196A-200/ Baron Dhanislaan 20). De seriebouw doet vermoeden dat het wellicht om huizen gaat die werden verhuurd, hetzij als eengezinswoning, hetzij onderverdeeld in appartementen per verdieping. Ondanks de onderbrekingen door nieuwbouw vormen deze twee rijen samen een groot homogeen geheel op de Amerikalei.

Het ensemble van negen woningen werd opgebouwd uit drie samenstellen van drie gelijkaardige woningen. Nrs. 202-206 zijn woningen van drie bouwlagen en drie traveeën onder zadeldak, met bepleisterde en beschilderde lijstgevels geritmeerd door zijpilasters, kordons en balkons. De drie woningen kregen een identieke, repeterende uitwerking van de begane grond: souterrain met hardstenen parement en bel-etage met imitatievoegen in de bepleistering en rondbogige muuropeningen. De identieke gevels van nrs. 202 en 206 flankeren het centrale nr. 204. Nr. 206 werd vervangen door nieuwbouw; nr. 202 met drie rechthoekige vensters op tweede bouwlaag waarvan het centrale geaccentueerd door balkon en rond fronton. Bovenverdieping met vier gekoppelde smalle rechthoekige vensteropeningen waartussen smalle pilasters. Onder de kroonlijst een fries met fijn stucwerk: ranken rondom een centraal medaillon. Nr. 204 heeft een brede driezijdige erker op de tweede bouwlaag, die het balkon draagt van de bovenverdieping; daar drie gekoppelde vensters met pilasters ertussen. De kolossale pilasters en de erker leggen het accent op deze oorspronkelijk centrale woning.

Nrs. 208-212 werden op dezelfde manier als samenstel uitgewerkt, met de iets rijker gedecoreerde gevel van nr. 210 als centrum van de twee identieke woningen op nrs. 208 en 212. Burgerhuizen van drie bouwlagen en drie traveeën onder zadeldak, sterk gelijkende, repeterende uitwerking van de begane grond met hardstenen parement voor souterrain, twee rechthoekige vensters en een deur met sterk gedecoreerd bovenlicht in het geblokte stucparement. Houten kroonlijst op klossen en modillons. Nr. 208 werd vervangen door nieuwbouw. Nr. 210 met centrale erker op tweede bouwlaag, geflankeerd door twee rondboogvensteropeningen. Drie rondbogige, gekoppelde deurvensters met balkon op de derde bouwlaag. De bovenverdieping is gedecoreerd met pilasters tussen de ramen en als zijafwerking van de gevel en stucversiering in de boogvelden. Nr. 212 met rechthoekige vensteropeningen en accentuering van de venstertraveeën door pilasters en balkons op tweede en derde bouwlaag.

Van het samenstel van drie woningen van drie traveeën en vier bouwlagen op nrs. 214-218 blijft enkel nr. 214 over; de andere woningen werden door nieuwbouw vervangen. Deze woningen werden gekenmerkt door een lage begane grond met hardstenen parement als sokkel voor de drie verdiepingen. Rechthoekige muuropeningen voor 214 en 218; het accent op de centrale woning nr. 216 werd gelegd door rondboogvensters en een brede erker op de bel-etage. De twee rechter venstertraveeën van nr. 214 worden door balkons en een fries met stucversiering samen gevoegd. Kroonlijst op klossen en modillons.

• Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers, 1900 # 82.