• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve

Hoeve, bestaande uit 19de- en 20ste-eeuwse hoevegebouwen, op oudere site.

Historiek

De hoeve wordt op de Ferrariskaart (1770-1778) weergegeven met drie gebouwen in U-vormige constellatie. Het primitief kadasterplan (1817) geeft het boerenhuis op de huidige plaats weer, de landgebouwen aan elkaar gebouwd op L-vormig grondplan. Rond 1835 is de hoeve eigendom van een zekere Decoster uit Ieper. Verbouwingen uit de 19de eeuw worden niet geregistreerd, hoewel vermoedelijk tijdens de tweede helft van de 19de eeuw de schuur wordt gewijzigd en op het einde van de 19de of het begin van de 20ste eeuw het oostelijke wagenhuis wordt bijgebouwd. Het boerenhuis wordt verbouwd in 1937, wanneer de hoeve in eigendom is van de familie Vandewaetere. De veranderingen aan de landgebouwen worden pas bij kadaster geregistreerd in 1939, daarbij is de westelijke vleugel van het oude landgebouw verdwenen, is het zuidelijke landgebouw verlengd aan de westzijde en verschijnt ten oosten van het erf het wagenhuis.

Beschrijving

Erf in losse verharding, waarrond bakstenen hoevegebouwen onder zadeldaken in mechanische pannen, in U-vormige opstelling. Ten noorden het woonhuis van zeven traveeën in rode baksteenbouw. Gevel verlevendigd door expressief baksteenmetselwerk en gebruik van gele baksteen voor de banden en supraporta. Gecementeerde plint. Verdiepte gevelvelden met rechthoekige muuropeningen onder witgeschilderde betonlateien. Houten T-ramen, deels beglaasde deur. Oostelijk aangebouwde paardenstal onder lagere nok, met getoogde staldeur en -venstertje. Ten oosten een vrijstaand wagenhuis. Grote opening aan erfzijde onder doorlopende ijzeren latei (I-profiel). Onder overkragend zadeldak in mechanische pannen, centraal laadvenster. Ten zuiden de voormalige schuur, thans in gebruik als stal. Westelijk wagenhuis met inrit onder houten latei; gedichte poortdoorrit, nieuwere stalvensters onder betonlateien.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Ardooie, 1939/26.

Auteurs: Santy, Pieter; Boone, Benjamin