Ensemble burgerhuizen

Voormalig samenstel van twee woningen, thans onderdeel van Instituut Heilige Kindsheid.

In 1911 wordt in opdracht van brouwer/burgemeester Cyriel Vanden Bussche-De Grave een samenstel van twee woningen opgetrokken. Oorspronkelijk gebruik als woningen, bij uitbreiding van het scholencomplex in de loop van de tweede helft van de 20ste eeuw bij de school gevoegd. Onder meer gebruikt als directeurswoning. Thans zijn de huizen samengevoegd en worden ze gebruikt als zusterwoning en internaat.

Samenstel van twee woningen in spiegelbeeldschema, in traditionele baksteenarchitectuur. Opgetrokken in twee bouwlagen van oranjegele baksteen onder zadeldaken in zwartgeglazuurde mechanische pannen. Aan weerszijden een vooruitspringende haakse vleugel met trapgevel, met voordeur op de zijkant. Voordeuren met twee natuurstenen treden, rechts met gedeeld bovenlicht. Korfbogige muuropeningen met houten T-ramen. Vernieuwde kroonlijst, bakstenen muizentand. Sierankers. Gebruik van arduin voor dekstenen, schouderstukken en onderdorpels. Voortuin. Achter- en naastliggende schoolgebouwen.

Interieur met gewijzigde indeling na samenvoeging: verbinding met de school, openbreking van de benedenverdieping. Bewaarde interieurelementen als lijstwerk en rozetten, trap met trappaal en balusterspijlen, paneeldeuren. Vernieuwde vloeren.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Ardooie, 1911/16.

Auteurs: Santy, Pieter; Boone, Benjamin