Kapel Onze-Lieve-Vrouw Troost in Nood

Beschrijving

Kapel Onze-Lieve-Vrouw Troost in Nood of kapel Onze-Lieve-Vrouw van de Rozenkrans, in de volksmond ook Pondt's kapelleke genoemd (bij nummers 12-14, op de hoek met de Tombrugstraat).

Historiek

De kapel wordt door Allossery vermeld als "Pondt's kapelleke". In nabijheid van deze kapel zou de vierde kruiswegstatie van de Passie-Ommegang uit 1624 (zie Stationsstraat) hebben gestaan. De Ferrariskaart (1770-1778) duidt meer ten westen een kapel aan op de noordzijde van de Tombrugstraat.

Volgens literatuur is de kapel mogelijk opgericht op initiatief van paters Dominicanen als bescherming tegen tyfus in de 18de-19de eeuw. Op het primitief kadasterplan (1817) is op deze hoek van het kruispunt al een kleine kapel waarneembaar. Volgens kadaster wordt de huidige kapel gebouwd rond 1872, op initiatief van Jan Depondt, gekend ten kadaster als winkelier uit Ardooie. De kapel kent een verering van Onze-Lieve-Vrouw van de Rozenkrans. Rond de jaren 1990 wordt het koorgedeelte heropgebouwd en vermoedelijk ook het interieur vernieuwd.

Beschrijving

Grote veldkapel in witgeschilderde baksteenbouw met zwartgeschilderde gecementeerde plint, onder zadeldak in rode mechanische pannen, smeedijzeren kruis op de nok. Gelegen op de noordwestelijke hoek van het kruispunt. Getoogde toegang geflankeerd door pilasters, oplopend in spitsboogveld waarin opschrift: "O.L.V. / TROOST IN NOOD". Vernieuwde houten toegangsdeur. Zijgevels met pilasters en spitsboograampjes met ijzeren roedeverdeling. Driezijdige sluiting in nieuwe baksteen.

Interieur. Vernieuwd interieur met gepleisterde wanden en tongewelf. Nieuwe vloer in zwart-witte tegels. Koorgedeelte met hoog ijzeren altaarhek op arduinen trede. Houten altaar en sokkel waarop een groot gepolychromeerd gipsen beeld van Onze-Lieve-Vrouw van de Rozenkrans.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Ardooie, 1872/17.
  • ALLOSSERY P., Ardooie, meest onder kerkelijk oogpunt, in Handelingen van het Genootschap voor Geschiedenis te Brugge, jg. 81, 1938, p. 158.
  • DEGRANDE V., Inventaris van de kapellen in West-Vlaanderen. Gemeente Ardooie, s.l., s.d, nr. 34.
  • Veldpad. Een verkwikkende ontdekking, Toeristische brochure, Ardooie, s.d.