Dorpswoning met timmermansatelier en kapel

Beschrijving

Woning met timmermansatelier uit het begin van de 20ste eeuw, met geïntegreerde herdenkingskapel uit het laatste kwart van de 19de eeuw.

Kort na 1875 wordt op grond van landbouwster Barbara Vanhecke een nieuwe kapel gebouwd op de hoek van de straat. Deze open kruiskapel is opgericht ter nagedachtenis voor de familie Wybo - Vandekerckhove. In 1901 wordt voor timmerman Jules Popelier-Vanhecke een nieuwe woning met naastgelegen atelier opgericht. De bestaande kapel wordt in het geheel geïntegreerd. In de loop van de 20ste eeuw wordt het atelier uitgebreid. Woning van acht traveeën in witgekalkte baksteenbouw onder zadeldak in Vlaamse pannen. Afgeboord met dubbel tandfries. Getoogde muuropeningen met donkerblauw geschilderd houtwerk, onder meer luiken. Linkerpoorttravee van timmermansatelier. Oostelijke zijgevel met datering in zwartbakstenen kader: "1901", rondbogige zolderraampjes. Oostelijke aanbouw onder lessenaarsdak, met integratie van kapel. Langsheen de straat een noordelijk aangebouwd bijgebouwtje onder haaks zadeldak.

Kapel in witgeschilderde baksteen onder zadeldakje in rode mechanische pannen, gekartelde windborden. Getoogde toegang met druiplijst, geflankeerd door pilasters, die een driehoekig boogveld dragen met metselwerk in visgraatmotief. Gepleisterd tongewelfje. IJzeren altaarhek. Centraal houten kruisbeeld met polychrome Christusfiguur, Onze-Lieve-Vrouw met Kind. Arduinen gedenksteen met inscriptie: "WIJ AANBIDDEN EN LOVEN U CHRISTUS, OMDAT GIJ DOOR UW HEILIG KRUIS DE WERELD HEBT VERLOST. DUURBARE GEDACHTENIS VAN JEROME WYBO GEBOREN TE ARDOYE DEN 7 MAART 1789 EN ER OVERLEDEN 13 APRIL 1875 EN VAN ZIJN VROUW EUGENIA VANDEKERCKHOVE GEBOREN TE EMELGEM EN OVERLEDEN TE ARDOYE DEN 13 OCTOBER 1849 OUD 52 JAREN R.I.P." + aflaattekst.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Ardooie, 1888/61, 1901/11.
  • DEGRANDE V., Inventaris van de kapellen in West-Vlaanderen. Gemeente Ardooie, s.l., s.d, nr. 35.