Wezeschool met Wezekapel

Beschrijving

Voormalige "Wezeschool" uit het derde kwart van de 19de eeuw, met "Wezekapel" uit het midden van de 20ste eeuw.

Historiek

In 1870 wordt in opdracht van de zusters van de Heilige Kindsheid een wijkschool opgericht op de volkrijke en afgelegen wijk "De Weeze", op grond van August de Jonghe d'Ardoye op de hoek met de Bavinkhovebosstraat. De school wordt onder het patroonschap gesteld van de Heilige Augustinus en geopend in 1871. De school bestond uit het woonhuis van de zusters, een kleuterklas, een klas voor lager onderwijs en een klas voor kantklossen. In 1878 wordt de school aangenomen door het gemeentebestuur.

In 1954 wordt aan de achterzijde, langs de speelplaats, een overdekte gaanderij gebouwd. In 1958 wordt ten zuidoosten van de schoolgebouwen een nieuwe kapel "Regina Pacis" opgetrokken, naar ontwerp van de Ardooise architect Lucien Lattrez, ook Wezekapel genoemd. In 1961 wordt de hulpkapel erkend als annexe, afhangend van de parochie van Sint-Martinus Ardooie. In 1967 worden aan de Wezeschool twee kleuterklassen en een eetzaaltje aangebouwd in een westelijke vleugel, geregistreerd bij kadaster in 1969. In 1987 is het schooltje genoodzaakt de deuren te sluiten. In 1990 wordt het complex in drie gesplitst. De kapel wordt in gebruik genomen als "Cultuurkapel De Schaduw", met administratie in de voormalige zusterwoning. Het gedeelte uit 1969 wordt afgesplitst als woning met adres Bavinkhovebosstraat nummer 20. Het klassengedeelte van de oude wijkschool wordt ingericht als woning.

Beschrijving

Schoolgebouwen van twee bouwlagen in rode baksteenbouw onder zadeldak in mechanische pannen. Vernieuwde kroonlijst. Klassengedeelte van acht traveeën, met ten zuiden daaraan het woonhuis van de zusters, op breder grondplan en met hogere nok. Getoogde muuropeningen met deels bewaard houtwerk (T-ramen met boven- en onderlicht in verticale roedeverdeling), vervangen in de vier noordelijke traveeën. Noordelijke zijgevel met gekartelde windborden en gedichte vensteropening. Woonhuis van de zusters met geelbakstenen lijst. Voordeur met gedeeld bovenlicht, schuin daarboven de voordeur een fraaie grote beglaasde beeldnis, uitgewerkt met ronde rug in het baksteenmetselwerk, binnen geelbakstenen rondboogomlijsting met kruis. Gepolychromeerd beeld Heilige Augustinus. Voortuintje, onder meer met boompjes, afgesloten met bakstenen muurtje met ezelsrug, toegankelijk via ijzeren hek.

Ten zuidwesten daaraan de voormalige Wezekapel. Zaalkerkje van vier traveeën in rode baksteenbouw onder stomp zadeldak in kunstleien (nok haaks op straat). IJzeren kruis op de nok. Plint in zwarte baksteen. Toegangsportaal onder platte bedaking. Langwerpige rondboogvensters, op de zijgevels gekoppeld per drie, op de voorgevel een koppel van vijf ramen boven de portiek, waarnaast een koppel van twee ramen. Interieur volledig vernieuwd, ingericht als 'cultuurkapel', zwart geschilderd, ramen op de zijgevels dichtgemetseld. Op de oostgevel met gekleurd glas-in-lood.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Ardooie, 1872/18, 1954/63, 1958/87, 1969/101, 1990/16.
  • CROMBEZ I., VAN ACKER L., 150 jaar Zusters van de H.-Kindsheid te Ardooie, 1842-1992, Ardooie, 1993.
  • VAN ACKER L., De geschiedenis van het gemeentelijk onderwijs te Ardooie, Ardooie, 1973.

Auteurs: Santy, Pieter; Boone, Benjamin