Notariswoning

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Notariswoning

Vrijstaande notariswoning met bijgebouw met neo-Vlaamse renaissancekenmerken.

Historiek

Woning en vrijstaand bijgebouw gebouwd in 1904 in opdracht van notaris en bankier Benoni David-Verscheure die in 1900 de betrekking van zijn voorganger Jules de Mûelenaere heeft overgenomen. Provincieraadslid van 1911-1939 en notaris tot 1939. In 1941 komt het eigendom in handen van Arnold David-Vandenbossche, kandidaat notaris uit Koolskamp. Het kadaster vermeldt in 1989 de bouw van een garage aan de straatkant en gedeeltelijke afbraak van het bijgebouw. Begin jaren 1990 wordt het zuidelijke deel van de tuin verkocht en bebouwd. De familie bezit ook een grafkapel op de gemeentelijke begraafplaats (Tieltsestraat).

Beschrijving

Vrijstaande en diepergelegen notariswoning van in totaal zes traveeën: vijf traveeën van twee bouwlagen onder haakse zadeldaken (zwarte mechanische pannen, verdwenen dakkapel met klokgevel), eenlagig noordelijk deel onder plat dak met kantelen.

Gecementeerde voorgevel met schijnvoegen, sierankers, ontlastingsbogen met diamantkopsluitsteen, natuurstenen lateien en onderdorpels doorlopend in speklagen; versierde boogvelden met neo-Vlaamse renaissancemotieven, onder meer cartouches, festoenen en leeuwenkoppen en de vermeldingen "ANNO" "1904". Lage natuurstenen plint met ronde ventilatieroosters. Voor- en zuidelijke zijgevel oorspronkelijk zonder cementering maar rood baksteenmetselwerk met natuurstenen sierelementen. Centraal een haakse klokgevel van drie traveeën, met twee zware natuurstenen balkons met ijzeren balustrade, in de geveltop een overhoeks topfiaal met bolbekroning. Rechthoekige muuropeningen met vernieuwde T-ramen. Twee rechtertraveeën onder lijstgevel met houten kroonlijst met consoles. Andere gevels in rode baksteenbouw met sierankers, natuursteen in kordonlijsten, aanzet- en sluitstenen, boven- en onderdorpels. Noordelijke zijgevel in rode baksteen met bloktandfries en houten kroonlijst. Zuidzijde eindigend op een trapgevel met acht treden en bolbekroning, oorspronkelijke serre verdwenen. Achtergevel gekenmerkt door torentje onder leien tentdak, geflankeerd door trapgevel en dito dakkapel. Vernieuwd schrijnwerk, bewaarde deels beglaasde achterdeur.

Interieur. Dubbelhuis met grotendeels bewaarde plattegrond met centrale gang met open trap en belendende vertrekken die er op uitkomen. Deels bewaarde oorspronkelijke interieurelementen zoals lijstwerk en plafondrozetten, geverniste binnendeuren, dito inbouwkasten, verschillende bewaarde marmeren schouwen, cementtegelvloeren met florale motieven in gang en leefruimte.

Ten zuiden een vrijstaand eenlaags bijgebouwtje onder zadeldak in zwarte mechanische pannen (nok loodrecht op de straat) met dezelfde stijl en materiaalkenmerken, trapgevel met vijf treden. Naar verluidt in oorsprong gebouwd als notarisarchief.

Fragmentair bewaarde achtertuin met lichte reliëfmodellering; open gazonpartij en resterende gordel van parkbomen (onder meer robinia, beuk, tamme kastanje, es en imposante Noorse esdoorn) en heestermassieven (onder meer taxus, hazelaar, hulst en sneeuwbes), recent aangevuld met kleine fruitbomen en terraszones. Oorspronkelijk tuingedeelte ten zuiden verkaveld begin jaren 1990. Voortuin, aanvankelijk met centraal toegangspad, thans gewijzigd met hoge haagstructuur (taxus).

• Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Koolskamp, 1865/22, 1893/4, 1905/15, 1989/22 , 1992/15, 1993/15.
  • DEBYSER J., VAN ACKER L. en CALLEWAERT A., De notarissen van Ardooie en Koolskamp, in Jaarboek van de heemkundige kring Ardooie-Koolskamp, jg. 3, 2007, p. 106-134.

Auteurs: Santy, Pieter; Boone, Benjamin