• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve

Beschrijving

Hoeve bestaande uit 20ste-eeuwse gebouwen, gelegen op oudere site op de zuidelijke hoek met de Sint-Maartensstraat, reeds zichtbaar op de Ferrariskaart (1770-1778) als drie gebouwen rond een centraal erf. Circa 1835 in eigendom van landbouwer P. J. Dewitte. Landbouwer Polidoor Dewitte-Vancoillie breekt volgens kadaster in 1935 een cichorei-ast en landgebouw af en richt het langgerekt landgebouw op, in gele baksteen parallel met de straat. Circa 1946 wordt dit gebouw aan de noordzijde verlengd. Circa 1956 bouwt hij een nieuw huis en wordt het oude afgebroken.

Vrijstaande woning op L-vormig plattegrond met haakse zadeldaken, (respectievelijk mank- en gewolfd zadeldak) met houten kroonlijst. Verzorgd metselwerk in rood-paarse baksteen en rechthoekige en rondbogige vensteropeningen met natuurstenen onderdorpels en geriemde omlijsting, ramen gedeeltelijk in groen glas in lood. Portiek bereikbaar via twee treden, onder rondboogopening met kunststenen sluitsteen op dito getorste zuilen. Halfronde aanbouw aan zuidzijde. Plint in breuksteen.

Groot bijgebouw aan oostzijde in gele baksteen onder geknikt zadeldak in mechanische pannen met dakoverstek op kardoezen en houten kroonlijst. Muuropeningen onder betonnen lateien. Noordgevel met datumsteen (onleesbaar), gevelnis in blauwe baksteen en beglaasde laaddeur. Recenter aanbouwen met onder meer schuifdeur. Langs de Sint-Maartensstraat gekasseide toegang via smeedijzeren hek, kleiner landgebouw onder zadeldak in donkerrode baksteen (mechanische pannen, nok loodrecht op de straat), muuropeningen onder betonnen lateien met onder meer metalen schuifdeur.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Koolskamp, 1865/22, 1878/15, 1905/15, 1935/22, 1937/11/, 1946/21, 1956/33.

Auteurs: Santy, Pieter; Boone, Benjamin