Herberg de Spinnepijpe

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Herberg de Spinnepijpe

Beschrijving

Landelijke woning en voormalige herberg de "Spinnepijpe" uit 1866. Herberg reeds vermeld in 1778 maar wordt bij het rechttrekken van de S-bocht in de "Spinnepype" in 1865 afgebroken en in 1866 iets westelijker opnieuw opgetrokken door Felix, Eduardus, Karel en Ludovicus Vandeputte, landbouwers uit Ardooie.

Eenlaagse, witgeschilderde verankerde baksteenbouw van vijf traveeën onder zadeldak (nok parallel met de straat, mechanische pannen). Afgeronde rechthoekige muuropeningen met vernieuwd schrijnwerk. Bewaarde luikduimen en natuurstenen onderdorpels. Noordelijke zijgevel met gedichte muuropeningen en laadluik. Achterliggende bijgebouwen onder zadeldak (nok parallel met de straat, Vlaamse pannen).

Auteurs: Santy, Pieter; Boone, Benjamin