erfgoedobject

Hoeve

bouwkundig element
ID
208186
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/208186

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Kleine hoeve met vernieuwde interbellumwoning en bewaard 18de-eeuws voormalig woonhuis, heden gebruikt als berging.

Aan noordzijde ingeplant oud woonhuis achter het recent vernieuwde woonhuis uit 1933. Eenlagige verankerde baksteenbouw van vier traveeën onder zadeldak (nok loodrecht op de straat, Vlaamse en mechanische pannen). Beplankte dakoverstek op kardoezen. Erfgevel met verschillende types schrijnwerk. Een venster en deuropening met houten kozijnconstructie en bewaard schrijnwerk, beiden met vast drieledig bovenlicht. Eenvoudige deur en T-raam met grote roedeverdeling en tweedelig bovenlicht onder houten ontlastingsbalk. Beide vensters met recent vernieuwde natuurstenen onderdorpels. Achtergevel met venster met kozijnconstructie en diefijzers en eenvoudige houten deur. Datering "1770" in de haardbalk.

Langgerekte bakstenen schuurstalvleugel (nok loodrecht op de straat, Vlaamse pannen) aan zuidzijde met halfopen wagenhuis met beplanking, koestallen en schuur. Centrale deel van drie traveeën met zware ankerbalkconstructies en houten kozijnen, teruggaand op toestand van voor de verstening (mogelijk vakwerkbouw). Jaarsteen in westgevel "1886".

  • Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Koolskamp, 1933/14.
  • [VERVENNE A.], Oude hoeven en hun bewoners te Koolskamp, Ardooie, 1997, p. 111-113.

Bron: SANTY P. & BOONE B., met medewerking van CALLAERT G. 2010: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Ardooie, deelgemeente Koolskamp, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL44, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Santy, Pieter; Boone, Benjamin
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Hoeve [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/208186 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.