erfgoedobject

Gedenkteken Kampioenschap van Vlaanderen

bouwkundig element
ID
208187
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/208187

Juridische gevolgen

Beschrijving

Gedenkteken naar ontwerp van architect José Cauwe uit Ardooie. Ingehuldigd in 1990 naar aanleiding van de 75ste editie van de dagkoers voor profrenners voor het eerst verreden in 1908.

Geplaatst in een plantsoentje op de noordwesthoek van het parkeerterrein ten noorden van de kerk. Grotendeels in beton opgetrokken monument van twee rechtopstaande betonblokken op een glooiende sokkel die aan de bovenzijde bekleed met kasseien. Eerste betonblok met kwartholle uitsparing waarop een gestileerde beeltenis van een wielrenner (staal). Op de zuilen "75" en "KAMPIOENSCHAP VAN VLAANDEREN" Op de sokkel een natuurstenen gedenkplaat: "INGEHULDIGD OP 25-8-1990/ DOOR K. CALLENS BURGEMEESTER/ R. OLIVIER M.R. DOUBEL-BUYCK C. DECEUNINCK/E. VAN DAELE SCHEPENEN/ L. VAN ACKER GEMEENTESEKRETARIS/ONTWERP ARCH. J. CAUWE".

  • CORNILLIE P. en DAVID P., Koolskamp koers. Een eeuw strijd voor de leeuwentrui, Roeselare, 1999.
  • Veldroute Ardooie Koolskamp, Toeristische brochure, Ardooie, s.d.

Bron     : Santy P. & Boone B., met medewerking van Callaert G. 2010: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Ardooie met deelgemeente Koolskamp, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL44, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  Boone, Benjamin, Santy, Pieter
Datum  :


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Gedenkteken Kampioenschap van Vlaanderen [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/208187 (Geraadpleegd op )