Dorpswoning en herberg

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Dorpswoning en herberg

Beschrijving

Dorpswoning en voormalige herberg "Cichoree" - "Sint Martinus", "Maison de Commerce", uit 1878, mogelijk met oudere kern. Het pand staat reeds afgebeeld bij de aanvang van het kadaster (circa 1830). De huidige gevelafwerking dateert wellicht uit begin 20ste eeuw.

Gemeentesecretaris David Bertheel laat het huis circa 1878 verbouwen tot het huidige volume. In 1983 worden de naastgelegen magazijnen afgebroken en vervangen door een nieuwbouw (Dorpsplein nummer 1A).

Hoekhuis van twee bouwlagen en vijf traveeën onder zadeldak (nok parallel met de Lichterveldsestraat, mechanische pannen), met vernieuwde gootlijst en verdwenen modillons. Gevels met siercementering met horizontale belijning, natuurstenen plint. Getoogde en geriemde muuropeningen met bewaarde beglaasde deuren en schuiframen op de benedenverdieping. Afgeschuinde hoek- en inkomtravee. Twee blinde vensters op de bovenverdieping. Westelijke zijgevel met zolderluik. Eenlagige aanbouw langs Lichterveldsestraat onder golfplaten lessenaarsdak met eenzelfde gecementeerde afwerking en het opschrift "LICHTERVELDE".

• Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Koolskamp, 1878/6, 1983/10.

Auteurs: Santy, Pieter; Boone, Benjamin