erfgoedobject

Gedenkteken

bouwkundig element
ID
208193
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/208193

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Gedenkteken
    Deze vaststelling is geldig sinds

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Gedenkteken
    Deze vaststelling was geldig van tot

Beschrijving

Gedenkteken voor militaire en burgerlijke slachtoffers van de Eerste en Tweede Wereldoorlog naar ontwerp van War Van Asten (Arendonk 1888-Elsene 1958). Gelegen in de kerktuin met grasperken, struiken, hagen en bomen, aan de zuidzijde van de kerk binnen de lage ommuring. Bereikbaar via een smeedijzeren hek en enkele brede treden in natuursteen vanaf de straatkant aan de noordkant van het Dorpsplein (N35).

Beeldhouwwerk in hardsteen onthuld door burgemeester Palmer Schotte in november 1926. Een eerste onthulling wordt uitgesteld door onenigheid tussen de burgemeester en V.O.S. (Vlaamse Oud-Strijders).

Treurende vrouwenfiguur met lange kapmantel, paternoster in de gevouwen handen. Gezicht met lijdende uitdrukking, de ogen neergeslagen. Aan zuidzijde op vooruitspringend deel van de sokkel ligt een helm op een kruis enkele eikentakken en rozen, hieronder de wapenschilden van Koolskamp en België en de tekst "AAN ONZE HELDEN 1914-1918/1940-1944"; oost- en westzijde "STRIJDERS", de namen; noordzijde "BURGERS", de namen zijn alfabetisch gerangschikt.

  • JACOBS M., Zij die vielen als helden, Deel I, Cultuurhistorische analyse van de oorlogsgedenktekens van de twee wereldoorlogen in West-Vlaanderen, Brugge, 1996, p. 25; 123.
  • JACOBS M., Zij die vielen als helden, Deel II, Inventaris van de twee wereldoorlogen in West-Vlaanderen, Brugge, 1995, p. 189-190.

Bron: SANTY P. & BOONE B., met medewerking van CALLAERT G. 2010: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Ardooie, deelgemeente Koolskamp, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL44, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Santy, Pieter; Boone, Benjamin
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Gedenkteken [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/208193 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.