Vlasfabriek

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Vlasfabriek

Beschrijving

Voormalige vlasfabriek met kunstmatige roterij en magazijnen thans gebruikt als opslagplaats. Hoevesite en haaks bijgebouw reeds afgebeeld op de Ferrariskaart (1770-1778). Vlasroterij uitgebouwd in de periode 1939-1951 door Medardus Claerhout-Callewaert. De zakelijke leiding wordt reeds sinds 1943 gevoerd door zoon Gerard. In 1960 stelt het bedrijf tien man te werk en heeft een gebouwenoppervlakte van 2500 vierkante meter. In 1963 worden de gebouwen door de kinderen Gerard Claerhout-Vanlanduyt opgesplitst in "vlasfabriek" met "vlashangar".

Aaneengesloten gebouwen noord-zuid georiënteerd, parallel met de straat. Roterij aan noordzijde met vijf rootkamers met op de verdieping de warmwaterbak (bij nummer 4).

Koudwaterbak op de achterliggende stookplaats en zwingelarij. Kleine schuur in betonskeletbouw met opvullingen in betonplaat, grote vlasschuur in betonsteen, beiden met grote metalen schuifdeuren en golfplaten dak.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Koolskamp, 1939/3, 1943/II/4, 1944/5, 1949/4, 1951/6, 1963/4.
  • DENDOOVEN L., Dit is West-Vlaanderen. Steden, gemeenten, bevolking, 1960, p. 804.

Auteurs: Santy, Pieter; Boone, Benjamin