erfgoedobject

Dorpswoning

bouwkundig element
ID
208195
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/208195

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Dorpswoning
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Dorpswoning uit 1828. Bij aanvang van het kadaster (circa 1830) is het huis eigendom van Louis Madere. In 1851 meldt weduwe Debbaudt-Delacroix, koopman/eigenares uit Kortrijk de bouw in 1843 van een kleiner huisje tegen de oostelijke gevel. In 1865 worden beiden verenigd en in 1878 bouwt timmerman César Slosse de lagere aanbouw langs de Egemsestraat.

Eenlagige hoekwoning bestaande uit twee gekoppelde volumes onder zadeldak van telkens twee traveeën (nok loodrecht op de Egemsestraat, mechanische pannen, klimmende dakkapel). Eenvoudige gekoppelde en gecementeerde puntgevels met geriemde rechthoekige muuropeningen. Datering met jaartalankers "1828" in de grote puntgevel. Vernieuwde natuurstenen onderdorpels. Hoger en oudere volume met twee zolderramen met vernieuwd schrijnwerk, lager volume met een zolderraam en bewaard schrijnwerk, respectievelijk T-ramen en een raam met opendraaiende vleugels. Westelijke zijgevel met houten kroonlijst op klossen, witgeschilderd en gecementeerd parement met afgeronde hoek en imitatiehoekblokken. Grote rechthoekige vensteropening met vernieuwd schrijnwerk. Een laag bijgebouwtje aan oostzijde onder zadeldak (nok parallel met de straat/mechanische pannen) en een klein lessenaarsdak, met zelfde gevelafwerking als de puntgevels. Vernieuwde brede deur en garagepoort.

  • Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Koolskamp, 1851/24, 1865/31, 1878/25, 1882/4.

Bron     : Santy P. & Boone B., met medewerking van Callaert G. 2010: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Ardooie met deelgemeente Koolskamp, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL44, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  Boone, Benjamin, Santy, Pieter
Datum  :


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Dorpswoning [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/208195 (Geraadpleegd op )