erfgoedobject

Hoeve Goed te Spiere

bouwkundig element
ID
208199
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/208199

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve Goed te Spiere
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Historische hoeve "Goed te Spiere", met onder meer 18de-eeuwse hoevegebouwen op een site die zeker opklimt tot het midden van de 16de eeuw. De Flou beschrijft de hofstede ook als oud leengoed. Voor het eerst vermeld in het renteboek van 1566 als eigendom van Andries de Mûelenaere. Op de Ferrariskaart (1770-1778) weergegeven als vier vrijstaande gebouwen rond centraal erf met omringende boomgaard. De hoeve komt in 1729 in handen van Joannes Lamsens en blijft twee eeuwen lang in bezit van de landbouwersfamilie. Jan-Baptist Lamsens is in de periode 1752-1761 en François Lamsens van 1819 tot 1830 burgemeester van Koolskamp. Het afbranden van de oude schuur wordt naar verluidt herdacht in een inkerving boven de poort van de schuur "D' OUDE SCHEURE GEBRANT 8 7BER 1778". Het primitief kadasterplan (circa 1830) toont het woonhuis en noordelijk gelegen schuur reeds op hun huidige locatie. Tijdens het interbellum wordt het boerenhuis aangepast: de vensteropeningen onder betonlateien en de gecementeerde plint.

Hoeve toegankelijk via korte erfoprit. Twee parallelle hoevegebouwen quasi dwars op de weg belijnen het centraal verhard erf dat grotendeels volgebouwd is met nieuwe nutsgebouwen. Aan de noordzijde het roodbakstenen boerenhuis van zeven traveeën onder mank zadeldak met zwarte mechanische pannen. Erfgevel met vernieuwde gootlijst waaronder een gecementeerde kroonlijst, plint met siercementering. Vensteropeningen onder betonlateien met daarboven bewaarde getoogde baksteenstrek, natuurstenen onderdorpels en bewaarde schuiframen. Deuropening onder getoogde baksteenstrek met vernieuwde deur. Zijgevels met drie ovale oculi in zwarte baksteenomlijsting. Grote schuur aan de zuidzijde van het erf in donkerrode baksteenbouw onder zadeldak in Vlaamse pannen en metalen golfplaten. Langwerpige verluchtingsgaten, korfbogige poortdoorrit met metalen schuifpoort, grotendeels ingebouwd door recente nutsgebouwen.

  • Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Koolskamp, 1886/49.
  • CALLEWAERT A., Koolskamp tijdens de Hollandse periode (1815-1830), in Jaarboek van de heemkundige kring Ardooie-Koolskamp, jg. 3, 2007, p. 82-92.
  • DE FLOU K., Woordenboek der toponymie van westelijk Vlaanderen, Vlaamsch Artesië, het land van den Hoek, de graafschappen Guines en Boulogne, en een gedeelte van het graafschap Ponthieu, Deel XV, Brugge, 1934, kolom 69.
  • VAN ACKER L., VERVENNE A. en CALLEWAERT A., Geschiedenis van Koolskamp, Koolskamp, 1996, p. 202.
  • [VERVENNE A.], Oude hoeven en hun bewoners te Koolskamp, Ardooie, 1997, p. 47-51.

Bron: SANTY P. & BOONE B., met medewerking van CALLAERT G. 2010: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Ardooie, deelgemeente Koolskamp, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL44, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Santy, Pieter; Boone, Benjamin
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Aanvullende informatie

Een deel van de schuur is gesloopt.

  • Informatie verkregen van de gemeente Ardooie (24 januari 2023).
Auteurs: Jacobs, Els
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Hoeve Goed te Spiere [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/208199 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.