Molenromp

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Molenromp

Beschrijving

Achter het in opbouw zijnde (1993) nieuwe "molenhuis", bewaarde molenromp tegen de Scheldedijk. Oorspronkelijk houten graanwindmolen van 1770, bedekt met riet; afgebrand in 1846; heropgebouwd in steen door een zekere Leemans en in 1854 in gebruik genomen. Na de Eerste Wereldoorlog niet meer actief; bovenste gedeelte gesloopt in 1923.

Deels begroeide bakstenen molenromp met rechthoekige muuropeningen onder houten latei. Bewaarde molenstenen liggen aan de overzijde van de straat.

• HEYMANS F., Weert aan de Oude Schelde, Gent, 1985, p. 92.
  • HOLEMANS H. en LEMMENS P., Molens van Klein-Brabant, Mechelen en de Rupelstreek, Nieuwkerken, 1987, p. 88-89.
  • LEMMENS P., Molenoverzicht uit het arrondissement Mechelen van 1830 tot heden, Borgerhout, 1963.

Auteurs :  Kennes, Hilde

Aanvullende informatie

De molenstenen aan de overzijde van de weg zijn niet afkomstig van de molen zelf, hoewel dit in de literatuur wordt beweerd. Volgens de bewoners hebben zij zelf deze molenstenen gekocht en zijn ze afkomstig uit Leest. De oorspronkelijke molenstenen zouden kleiner geweest zijn.

Auteurs : Hooft, Elise