erfgoedobject

Heilig Hartkapel met kapelbomen

bouwkundig / landschappelijk element
ID
208204
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/208204

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Heilig Hartkapel met kapelbomen
    Deze vaststelling is geldig sinds

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Heilig Hartkapel
    Deze vaststelling was geldig van tot

Beschrijving

Ook "Bomkapelletje" genoemd, gelegen ten oosten van de erfoprit van de hoeve nummer 31.

Opgetrokken in 1913 als Heilig Hartkapel door de landbouwersfamilie Declercq, als dank omdat de zoon des huizes aan de dienstplicht ontsnapte. De kapel wordt bekend na de Tweede Wereldoorlog wegens de 'wonderlijke' gebeurtenis op 20 juni 1944 en wordt vanaf dan "Bomkapelletje" genoemd, omdat 72 biddende dorpsgenoten ongehavend een geallieerd luchtbombardement overleven, terwijl een bom op één meter van de bedevaarders neervalt maar niet ontploft. De gebeurtenis wordt nog jaarlijks herdacht met een bedevaart vanuit de Koolskampse parochiekerk naar het bomkapelletje. In 1985 wordt er in de kerk ook een glas-in-loodraam opgedragen aan deze gebeurtenis. Op de topografische kaart van het Nationaal Geografisch Instituut (2006) wordt de plek foutief met het toponiem "Boomkapelleke" aangeduid. Veldkapel in rode baksteen onder zadeldak in rode mechanische pannen, ijzeren kruis op de nok. Geflankeerd door twee eiken en omgeven door enkele lage struiken. Gekasseide toegang en naastgelegen parkeerplaats met losse verharding. Gevel met gemetseld kruis in zwarte baksteen waaronder de datering "1913", vlaggenstokhouder en een natuurstenen gedenkplaat met de afbeelding van een opengescheurde bom en het opschrift "KOOLSKAMP/BOMBARDEMENT/20 JUNI/ 1944". Deuropening onder getoogde strek, vernieuwde dubbele deur. Zijgevel met korfbogige vensteropeningen met onderdorpel in zwarte baksteen.

Interieur. Gepleisterd tongewelf en hoge beplankte lambriseringen. Smeedijzeren altaarhek met enkele ex voto's. Houten altaar met beelden van Heilig Hart, Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes, Heilige Familie, Broeder Isidoor, Heilige Theresia, Kindje Jezus van Praag en Heilige Antonius van Padua. Houten bidbanken en fragment van een opengescheurde vliegtuigbom.

  • DAVID J., De kapellekesbaan in Koolskamp, in Jaarboek van de heemkundige kring Ardooie-Koolskamp, jg. 4, 2008, p. 64-69.
  • DEGRANDE V., Inventaris van de kapellen in West-Vlaanderen. Gemeente Koolskamp, s.l., s.d. nr. 2.
  • GIRALDO W., Volksdevotie in West-Vlaanderen, Brugge, 1989, p. 135.

Bron: SANTY P. & BOONE B., met medewerking van CALLAERT G. 2010: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Ardooie, deelgemeente Koolskamp, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL44, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Santy, Pieter; Boone, Benjamin
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Aanvullende informatie

Kapelhofje met eiken

De voorgevel van de kapel wordt geflankeerd door twee opgaande eiken, waarvan één jongere aanplant. Rondom is er ook een beperkt kapelhofje aangeplant, met vooral wintergroene vormsnoei (Taxus, Buxus,...) en centraal een gekasseid paadje die toegang geeft tot de kapel.

Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Heilig Hartkapel met kapelbomen [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/208204 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.