Twee neoclassicistische burgerhuizen

Beschrijving

Twee identieke neoclassicistische burgerhuizen van drie bouwlagen en drie traveeën onder zadeldak, gebouwd naar een bouwaanvraag van 1891 voor Jos Vanderveken en François Wagemans. Beide maken deel uit van de goed bewaarde huizenrij met statige eind-19de- en begin-20ste-eeuwse burgerhuizen aan de zuidzijde van de straat. In 1905 wordt achter op het perceel van nummer 14 een zomerhuisje gebouwd. De verzorgde bepleisterde en beschilderde lijstgevel kent de standaard afwerking van de betere burgerhuizen op het Zuid, met houten kroonlijst op klossen en modillons, hardstenen plint met keldervensters, door geblokt parement en balkon geaccentueerde centrale travee, imitatievoegen op begane grond, geprofileerde omlijstingen van de rechthoekige vensteropeningen. Deels bewaard schrijnwerk, onder meer fraaie vleugeldeuren.

• Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers, 1891 # 1105, 1905 # 953.