Neoclassicistisch burgerhuis

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Antwerpen
Gemeente Antwerpen
Deelgemeente Antwerpen
Straat Beeldhouwersstraat
Locatie Beeldhouwersstraat 8, Antwerpen (Antwerpen)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Herinventarisatie Het Zuid (Antwerpen) (geografische herinventarisatie: Mei 2010 - Januari 2013).

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Neoclassicistisch burgerhuis

Deze vaststelling is geldig sinds 29-03-2019.

is deel van de bescherming als stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Huizenrij Beeldhouwersstraat

Deze bescherming is geldig sinds 03-03-1994.

Beknopte karakterisering

Beschrijving

Neoclassicistisch burgerhuis gebouwd circa 1899 naar ontwerp van bouwmeester Florent Verbraeken voor J.H. Cupérus. Voor dezelfde bouwheer en in hetzelfde jaar ontwerpt Verbraeken verder in de straat een samenstel van twee neoclassicistische burgerhuizen (nummers 48-50). De woning op nummer 8 vertoont veel gelijkenissen met het huis op nummer 18, eveneens een ontwerp van Verbraeken. Oorspronkelijk had nummer 8 een bijna identiek aangeklede centrale erker met bekronend balkon. Door dergelijke detaillering springen deze woningen boven de standaard neoclassicistische burgerwoningen van het Zuid uit en passen ze uitstekend in de levendige, gevarieerde gevelrij die de nummers 2 tot 26 vormen. Dit deel van de straat is één van de mooiste gehelen op het Zuid en werd om die reden in 1994 beschermd als stadsgezicht.

Burgerhuis van drie traveeën en drie bouwlagen onder vernieuwd leien mansardedak. Bepleisterde en beschilderde lijstgevel bekroond met houten kroonlijst op klossen en modillons, waaronder een fries met rankwerk. Hardstenen plint met keldervensters. Rechthoekige muuropeningen, bovenvensters in geriemde omlijsting met sluitsteen. Houten erker in plaats van de gepleisterde erker op de geveltekening bij bouwaanvraag.

  • Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers, 1899 # 725.

Bron: Braeken J. & Hooft E. 2011: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Antwerpen, Stad Antwerpen: Zuid, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen ANT2, (onuitgegeven werkdocumenten).

Auteurs: Hooft, Elise

Datum tekst: 2011

Relaties

maakt deel uit van Beeldhouwersstraat

Beeldhouwersstraat (Antwerpen)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.