Neoclassicistisch burgerhuis

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Antwerpen
Gemeente Antwerpen
Deelgemeente Antwerpen
Straat Beeldhouwersstraat
Locatie Beeldhouwersstraat 12, Antwerpen (Antwerpen)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Herinventarisatie Het Zuid (Antwerpen) (geografische herinventarisatie: Mei 2010 - Januari 2013).

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Neoclassicistisch burgerhuis

Deze vaststelling is geldig sinds 29-03-2019.

is deel van de bescherming als stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Huizenrij Beeldhouwersstraat

Deze bescherming is geldig sinds 03-03-1994.

Beknopte karakterisering

Beschrijving

Neoclassicistisch burgerhuis, opgetrokken voor G. Cloots naar ontwerp van Jules (Julius) Dries van 1897. Net als de enkelhuizen nummers 36 en 40 tot 44 verder in de straat, kent de woning een opbouw en gevelafwerking die typerend is voor het Zuid: een verzorgde, maar vrij standaard afgewerkte neoclassicistische lijstgevel van drie traveeën en drie bouwlagen. Binnen de rijk uitgewerkte, speelse gevelrij van het stadsgezicht van nummers 2 tot 26 is deze woning een eenvoudige woning. Verzorgde bepleistering met imitatiebossage op begane grond en friezen, pilasters en panelen op de verdiepingen; centraal risaliet met mooie balkons op uitgewerkte consoles, ritmering door kordons en doorlopende vensterdorpels. Bekroning door geprofileerde houten kroonlijst op klossen. Hardstenen plint met segmentbogige, betraliede keldervensters van het souterrain. Segmentbogige muuropeningen op gelijkvloers; rechthoekige bovenvensters in uitgewerkte omlijstingen. Schrijnwerk is vervangen.

  • Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers, 1897 # 1686.

Bron: Braeken J. & Hooft E. 2011: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Antwerpen, Stad Antwerpen: Zuid, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen ANT2, (onuitgegeven werkdocumenten).

Auteurs: Hooft, Elise

Datum tekst: 2011

Relaties

maakt deel uit van Beeldhouwersstraat

Beeldhouwersstraat (Antwerpen)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.