erfgoedobject

Neoclassicistisch burgerhuis

bouwkundig element
ID: 208220   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/208220

Juridische gevolgen

Beschrijving

Neoclassicistisch burgerhuis, opgetrokken voor G. Cloots naar ontwerp van Jules (Julius) Dries van 1897. Net als de enkelhuizen nummers 36 en 40 tot 44 verder in de straat, kent de woning een opbouw en gevelafwerking die typerend is voor het Zuid: een verzorgde, maar vrij standaard afgewerkte neoclassicistische lijstgevel van drie travee├źn en drie bouwlagen. Binnen de rijk uitgewerkte, speelse gevelrij van het stadsgezicht van nummers 2 tot 26 is deze woning een eenvoudige woning. Verzorgde bepleistering met imitatiebossage op begane grond en friezen, pilasters en panelen op de verdiepingen; centraal risaliet met mooie balkons op uitgewerkte consoles, ritmering door kordons en doorlopende vensterdorpels. Bekroning door geprofileerde houten kroonlijst op klossen. Hardstenen plint met segmentbogige, betraliede keldervensters van het souterrain. Segmentbogige muuropeningen op gelijkvloers; rechthoekige bovenvensters in uitgewerkte omlijstingen. Schrijnwerk is vervangen.

  • Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers, 1897 # 1686.

Bron     : Braeken J. & Hooft E. 2011: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Antwerpen, Stad Antwerpen: Zuid, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen ANT2, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  Hooft, Elise
Datum  : 2011


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Neoclassicistisch burgerhuis [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/208220 (Geraadpleegd op 31-05-2020)