Neoclassicistisch burgerhuis

Straat Beeldhouwersstraat
Locatie Beeldhouwersstraat 14, Antwerpen (Antwerpen)

• Herinventarisatie Het Zuid (Antwerpen) (geografische herinventarisatie: Mei 2010 - Januari 2013).

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Neoclassicistisch burgerhuis

is deel van de bescherming als stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Huizenrij Beeldhouwersstraat

Beschrijving

Neoclassicistisch burgerhuis gebouwd volgens een bouwaanvraag van 1898 voor J.B. Verroken, die in deze straat op nummer 40 drie jaar eerder zijn eigen woning liet bouwen. Bepleisterde en geschilderde lijstgevels van drie traveeën en drie bouwlagen vormen de basisbebouwing op het Zuid. Door de mooi uitgewerkte driezijdige houten erker op brede bepleisterde basis, krijgt deze woning extra cachet, waardoor ze past in de levendige, gevarieerde gevelrij die de nummers 2 tot 26 vormen. Dit deel van de straat vormt één van de mooiste gehelen op het Zuid en werd om die reden in 1994 beschermd als stadsgezicht.

Imitatievoegen op begane grond, vlakke bepleistering boven; geprofileerde houten kroonlijst op modillons en klossen; hardstenen plint met betraliede keldervensters, ritmering door kordons en doorlopende vensterdorpels. Rechthoekige muuropeningen, bovenvensters omlijst, deels vervangen schrijnwerk.

• Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers, 1898 # 156.

Bron: Braeken J. & Hooft E. 2011: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Antwerpen, Stad Antwerpen: Zuid, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen ANT2, (onuitgegeven werkdocumenten).

Auteurs: Hooft, Elise