Neoclassicistisch burgerhuis

Beschrijving

Neoclassicistisch burgerhuis gebouwd circa 1898 naar ontwerp van bouwmeester Florent Verbraeken voor Maria Simons. Van deze bouwmeester zijn elders in de straat nog twee andere woningen bewaard. Bepleisterde en geschilderde lijstgevels van drie traveeën en drie bouwlagen vormen de basisbebouwing op het Zuid. Door de mooi uitgewerkte driezijdige erker met bekronend balkon en de rijk versierde bepleistering stijgt deze statige woning boven de doorsnee bebouwing uit. Hierdoor past ze uitstekend in de levendige, gevarieerde gevelrij die de nrs. 2 tot 26 vormt. Dit deel van de straat is één van de mooiste gehelen op het Zuid en werd om die reden in 1994 beschermd als stadsgezicht.

Bepleisterde en beschilderde lijstgevel bekroond met houten kroonlijst op klossen en modillons. Hoge hardstenen, geprofileerde plint met betraliede keldervensters. Rijke bepleistering, met imitatiebossage op de gelijkvloerse en imitatievoegen op de bovenverdiepingen en muurvelden waarin neoklassieke bloemenslingers zijn aangebracht. Rechthoekige vensters met bewaard schrijnwerk.

• Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers, 1898 # 425.