Neoclassicistisch burgerhuis

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Antwerpen
Gemeente Antwerpen
Deelgemeente Antwerpen
Straat Beeldhouwersstraat
Locatie Beeldhouwersstraat 18, Antwerpen (Antwerpen)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Herinventarisatie Het Zuid (Antwerpen) (geografische herinventarisatie: Mei 2010 - Januari 2013).

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Neoclassicistisch burgerhuis

Deze vaststelling is geldig sinds 29-03-2019.

is deel van de bescherming als stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Huizenrij Beeldhouwersstraat

Deze bescherming is geldig sinds 03-03-1994.

Beknopte karakterisering

Beschrijving

Neoclassicistisch burgerhuis gebouwd circa 1898 naar ontwerp van bouwmeester Florent Verbraeken voor Maria Simons. Van deze bouwmeester zijn elders in de straat nog twee andere woningen bewaard. Bepleisterde en geschilderde lijstgevels van drie traveeën en drie bouwlagen vormen de basisbebouwing op het Zuid. Door de mooi uitgewerkte driezijdige erker met bekronend balkon en de rijk versierde bepleistering stijgt deze statige woning boven de doorsnee bebouwing uit. Hierdoor past ze uitstekend in de levendige, gevarieerde gevelrij die de nrs. 2 tot 26 vormt. Dit deel van de straat is één van de mooiste gehelen op het Zuid en werd om die reden in 1994 beschermd als stadsgezicht.

Bepleisterde en beschilderde lijstgevel bekroond met houten kroonlijst op klossen en modillons. Hoge hardstenen, geprofileerde plint met betraliede keldervensters. Rijke bepleistering, met imitatiebossage op de gelijkvloerse en imitatievoegen op de bovenverdiepingen en muurvelden waarin neoklassieke bloemenslingers zijn aangebracht. Rechthoekige vensters met bewaard schrijnwerk.

  • Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers, 1898 # 425.

Bron: Braeken J. & Hooft E. 2011: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Antwerpen, Stad Antwerpen: Zuid, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen ANT2, (onuitgegeven werkdocumenten).

Auteurs: Hooft, Elise

Datum tekst: 2011

Relaties

maakt deel uit van Beeldhouwersstraat

Beeldhouwersstraat (Antwerpen)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.