erfgoedobject

Neoclassicistisch burgerhuis

bouwkundig element
ID: 208225   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/208225

Juridische gevolgen

Beschrijving

Neoclassicistisch burgerhuis dat circa 1898 wordt gebouwd voor weduwe C. Fidon. Samen met de nummers 12, 14 en 18 vertegenwoordigt dit enkelhuis binnen het beschermde stadsgezicht van de nummers 2 tot 26, de verzorgde, maar vrij standaard uitgewerkte neoclassicistische basisbebouwing van het Zuid.

Enkelhuis van drie travee├źn en drie bouwlagen onder zadeldak, met een bepleisterde en geschilderde lijstgevel die door zijn rijke versiering met onder meer balkon op consoles, imitatievoegen, rolwerkcartouches, pilasters, sluitstenen, rozetten, vazen, boven de standaarduitvoering van dit woningtype uitsteekt. Ook de afgeronde hoeken van de rechthoekige muuropeningen geven een apart accent aan de woning. Gietijzeren balustrade aan het balkon en schrijnwerk in vensters werd vervangen, vleugeldeur met hekwerk en beglazing bleef bewaard.

  • Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers, 1898 # 455.

Bron     : Braeken J. & Hooft E. 2011: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Antwerpen, Stad Antwerpen: Zuid, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen ANT2, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  Hooft, Elise
Datum  : 2011


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Neoclassicistisch burgerhuis [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/208225 (Geraadpleegd op 22-02-2020)