Neoclassicistisch burgerhuis

Straat Beeldhouwersstraat
Locatie Beeldhouwersstraat 20, Antwerpen (Antwerpen)

• Herinventarisatie Het Zuid (Antwerpen) (geografische herinventarisatie: Mei 2010 - Januari 2013).

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Neoclassicistisch burgerhuis

is deel van de bescherming als stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Huizenrij Beeldhouwersstraat

Beschrijving

Neoclassicistisch burgerhuis dat circa 1898 wordt gebouwd voor weduwe C. Fidon. Samen met de nummers 12, 14 en 18 vertegenwoordigt dit enkelhuis binnen het beschermde stadsgezicht van de nummers 2 tot 26, de verzorgde, maar vrij standaard uitgewerkte neoclassicistische basisbebouwing van het Zuid.

Enkelhuis van drie traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak, met een bepleisterde en geschilderde lijstgevel die door zijn rijke versiering met onder meer balkon op consoles, imitatievoegen, rolwerkcartouches, pilasters, sluitstenen, rozetten, vazen, boven de standaarduitvoering van dit woningtype uitsteekt. Ook de afgeronde hoeken van de rechthoekige muuropeningen geven een apart accent aan de woning. Gietijzeren balustrade aan het balkon en schrijnwerk in vensters werd vervangen, vleugeldeur met hekwerk en beglazing bleef bewaard.

• Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers, 1898 # 455.

Bron: Braeken J. & Hooft E. 2011: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Antwerpen, Stad Antwerpen: Zuid, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen ANT2, (onuitgegeven werkdocumenten).

Auteurs: Hooft, Elise