erfgoedobject

Stadswoning

bouwkundig element
ID: 208226   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/208226

Juridische gevolgen

 • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Stadswoning
  Deze vaststelling is geldig sinds 29-03-2019

 • is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Huizenrij Beeldhouwersstraat
  Deze bescherming is geldig sinds 03-03-1994

Beschrijving

Kleine stadswoning met verzorgd wit bakstenen parement, ontworpen in 1901 door architect G. Van Oenen voor Leopold Hofkens. In dezelfde bouwaanvraag wordt ook de bouw van de naastgelegen, art nouveau burgerwoning (nummer 22) geregeld. Beide woningen passen op een afgeschuind perceel in de knik van de Beeldhouwersstraat. De grote woning op nummer 22 kent de standaard 19de-eeuwse, rechthoekige plattegrond met een gang en trappenhuis aan de ene zijmuur van de woning, waarop de kamers uitkomen. De kleine woning op nummer 24 vult de overgebleven hoek van het perceel op, met een plattegrond die vindingrijk moet zijn omwille van de moeilijke perceelsvorm: kleine driehoekige inkomhal achter de voordeur.

De woning van drie/twee travee├źn en drie bouwlagen heeft een lijstgevel die een standaard opdeling kent, maar door het gebruik van witte baksteen als parement en natuursteen voor sluitstenen en speklagen verwijst naar de vernieuwende architectuur van het begin van de 20ste eeuw. Kroonlijst op slanke modillons, hardstenen plint met betraliede keldervensters. Segment- en rondbogige muuropeningen met bewaard schrijnwerk, mooie vleugeldeur, deels beglaasd en met hekwerk. De woning is gelegen in het stadsgezicht dat gevormd wordt door de huizenrij nummers 2 tot 26.

 • Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers, 1901 # 2419.

Bron     : Braeken J. & Hooft E. 2011: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Antwerpen, Stad Antwerpen: Zuid, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen ANT2, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  Hooft, Elise
Datum  : 2011


Relaties

 • Is gerelateerd aan
  Art nouveau burgerhuis

 • Is deel van
  Beeldhouwersstraat

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Stadswoning [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/208226 (Geraadpleegd op 04-07-2020)