erfgoedobject

Burgerhuis met bakstenen parement

bouwkundig element
ID: 208228   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/208228

Juridische gevolgen

Beschrijving

Burgerhuis opgetrokken voor Marie Pauline Belsac naar een ontwerp van Jul. De Somme van 1896. Enkelhuis van drie/twee travee├źn en drie bouwlagen onder mansardedak. De lijstgevel wijkt door het bakstenen parement met speklagen op de verdiepingen af van de standaard neoclassicistische afwerking die de meeste huizen in het Zuid kennen en krijgt er een eclectische tint door. De met imitatievoegen versierde, bepleisterde begane grond met hardstenen plint fungeert als sokkel voor de verdiepingen. Deze zijn als pilastergevel uitgewerkt, met kroonlijst op klossen en gevelbreed balkon op de eerste verdieping, gedragen door consoles op leeuwenkoppen. Balustrade weggehaald, schrijnwerk vervangen.

  • Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers, 1896 # 1208.

Bron     : Braeken J. & Hooft E. 2011: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Antwerpen, Stad Antwerpen: Zuid, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen ANT2, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  Hooft, Elise
Datum  : 2011


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2019: Burgerhuis met bakstenen parement [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/208228 (Geraadpleegd op 11-12-2019)