erfgoedobject

Neoclassicistische directeurswoning

bouwkundig element
ID: 208231   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/208231

Juridische gevolgen

Beschrijving

Dit statige neoclassicistische burgerhuis werd circa 1895 gebouwd in opdracht van sigarenfabrikant Emile Sannes. Op het achterliggende perceel in de Allewaertstraat 11 liet hij tegelijkertijd een sigarenfabriek bouwen, een gebouw met een eenvoudige lijstgevel van zes traveeën.

Enkelhuis van vier traveeën en twee bouwlagen onder leien mansardedak met centraal twee verzorgde, authentiek bewaarde dakvensters onder driehoekig fronton met bolornament. Gepleisterde en witgeschilderde lijstgevel op hardstenen plint met lage, betraliede keldervensters. Geprofileerde houten kroonlijst op klossen en modillons. Samen met de dakvensters zorgt het fraaie brede balkon met gietijzeren leuning voor de accentuering van de twee centrale traveeën. Gelijkvloerse verdieping met zware imitatievoegen; rechthoekige muuropeningen met vlakke omlijsting beneden en geprofileerde lijsten boven, centraal met uitgewerkte sluitstenen. Deels bewaard houtwerk onder meer vleugeldeur met verzorgd ijzerwerk. De breedte van het huis en de gaaf bewaarde verzorgde gevelafwerking geven de woning een vooraanstaande plaats in de zuidelijke helft van de straat.

  • Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers, 1895 # 557.

Bron     : Braeken J. & Hooft E. 2011: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Antwerpen, Stad Antwerpen: Zuid, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen ANT2, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  Hooft, Elise
Datum  : 2011


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Neoclassicistische directeurswoning [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/208231 (Geraadpleegd op 06-07-2020)