Kapel Onze-Lieve-Vrouw van Altijddurende Bijstand

Beschrijving

Huidig volume vermoedelijk in 1942 herbouwd door Hector en Emma Dewitte nadat een wervelwind de voorgaande kapel uit 1915 had vernield. De oorspronkelijke kapel zou teruggaan op het huwelijk van Charles-Louis Dewitte en Juliana Demeulenaere circa 1865. De bouw wordt bij het kadaster pas geregistreerd in 1883 door landbouwer Karel Dewitte en kinderen. Gerenoveerd in 1997.

Overhoeks geplaatste veldkapel met bedaking in daktegels en gecementeerde gevels. Puntgevel met aandak verrijkt met natuurstenen elementen: bekronend kruis, dek- en kraagstenen en imposten, opschrift "O.L. VROUW VAN/ ALTIJDDURENDEN/BIJSTAND/ BID VOOR ONS". Daarboven datering "1942". Rondboogopening in zwarte baksteen met smeedijzeren hek. Bakstenen altaar met Onze-Lieve-Vrouwebeeld. Cementtegelvloer met geometrische motieven.

• Kadasterachief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Koolskamp, 1886/42.
  • CALLEWAERT A., Kapellen en Kruisen in Koolskamp, onuitgegeven werkdocument.
  • DAVID J., De kapellekesbaan in Koolskamp, in Jaarboek van de heemkundige kring Ardooie-Koolskamp, jg. 4, 2008, p. 64-69.
  • DEGRANDE V., Inventaris van de kapellen in West-Vlaanderen. Gemeente Koolskamp, s.l., s.d. nr. 4.
  • [VERVENNE A.], Oude hoeven en hun bewoners te Koolskamp, Ardooie, 1997, p. 107.