Steenbakkerij P.O.M. Vande Steene

Beschrijving

Laatste restanten van de voormalige "Steenbakkerij P.O.M. Vande Steene", opgericht op 19 mei 1938. De firma had een cijnspacht overeenkomst voor een termijn van 30 jaar. Ringoven, magazijnen en kolenhok werden in 1938 gebouwd op de grond van Prudent Vande Steene. Voorheen had de familie Vande Steene verschillende veldsteenovens langsheen de Scheldeboorden. De plannen werden opgemaakt door de heer Cox uit Rozendaal. Op het terrein stonden ook nog droogloodsen. De ringoven werd in 1968 afgebroken.

Achterin gelegen magazijnen bestaande uit 4 evenwijdige ongelijke traveeën, gebouwd uit lokale handvormsteen (zogenaamde Scheldesteen) met pannen zadeldak. Gesloten zuidgevel met kleine aanbouw met raam- en deuropening aan de oostelijke travee, één raamopening onder betonnen latei in de 2de travee. Grote poortopeningen onder betonnen lateien in de noordgevel. Oostgevel met restanten van aanbouwen. Gesloten westgevel. Losstaand magazijn te noorden, bakstenen (Scheldesteen) volume met pannen zadeldak. Zuidgevel met grote poortopening onder betonnen lateien, industriële raamopeningen in oostgevel.

Auteurs: Moermans, Kathleen

De historiek van de steenbakkerij werd beschreven in:
    Johan Van Twembeke, De ringoven te Zevergem, Baksteenproductie langs de Schelde,in Jaarboek XXXVII, Heemkring Scheldeveld, 2008.