Eclectisch hoekpand

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Eclectisch hoekpand

Beschrijving

Op beide hoeken van de Bouwmeestersstraat met de Plaatsnijdersstraat staan fraaie half vrijstaande eclectische herenhuizen in ommuurde tuin, als elkaars pendant fungerend. Een opvallende situatie op het Zuid, waar de meeste hoekpercelen met neoclassicistische complexen werden bebouwd. Het gaat om de woningen in de Plaatsnijdersstraat 5 en Bouwmeestersstraat 1.

Bouwmeesterstraat 1 werd in 1900 ontworpen door architect Michel De Braey voor Ducaune. De herenwoning is ingeplant op een hoekperceel, met voorgevel in de Bouwmeestersstraat en even rijk uitgewerkte zijgevel in de Plaatsnijdersstraat, daar uitgevend op een ommuurde tuin. Mooie rood bakstenen tuinmuur met hardstenen plint en afdekplaten, waarboven smeedijzeren traliewerk.

Rode baksteenbouw van drie en een halve bouwlaag onder platte bedaking, waarbij de begane grond uitgewerkt is als sokkel. De bakstenen lijstgevels zijn versierd met natuurstenen ornamenten en banden en afgelijnd door een zware houten kroonlijst op klossen, waarboven nog een lage zolderverdieping is uitgebouwd. Rechthoekige, rond- en korfbogige en ronde muuropeningen, levendig in de gevel geplaatst. Voorgevel met accent op bel-etage, waar drie deurvensters in zware natuurstenen omlijsting met driehoekig fronton uitgeven op een gevelbreed balkon met ijzeren leuning. Het balkon wordt gedragen door zware consoles en overschaduwt de begane grond. Deze heeft een geblokt hardstenen parement, betraliede rechthoekige vensters, houten vleugeldeur met fraai hekwerk. Derde bouwlaag met vier smalle rondboogvensters, per twee gekoppeld, waartussen medaillon. Bovenverdieping met per drie gekoppelde rechthoekige vensteropeningen. Speels uitgewerkte tuingevel, met onder meer wisselende muuropeningen; twee smalle vensterrisalieten die met zoldervensters en schoorstenen boven de kroonlijst doorlopen. Op de bel-etage een bakstenen uitbouw met zicht op de tuin; vanuit de terugwijkende achterbouw is de tuin met een trap vanuit een wintertuin op de bel-etage bereikbaar. Lage begane grond met betraliede rechthoekige venster- en deuropeningen.

• Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers, 1900 # 584.