erfgoedobject

Schoolmeesterswoning

bouwkundig element
ID
208262
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/208262

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Schoolmeesterswoning
    Deze vaststelling is geldig sinds 29-03-2019

Beschrijving

Voormalige woning van het schoolhoofd van de naastgelegen "Beroepsschool voor Meisjes" (nr. 3). Samen met de school gebouwd naar een ontwerp door stadsbouwmeester Gustave Royers uit 1896, uitgevoerd door de aannemer Gebroeders Grangé. Beide gebouwen zijn met elkaar verbonden via de trapzalen. De woning is gelegen tussen twee monumentale gebouwen in, namelijk de school en de synagoge.

Eclectisch burgerhuis van drie traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak; het centrale dakvenster is weggehaald. Rode bakstenen lijstgevel met hardstenen speklagen, kordons, onderdorpels en plint, houten kroonlijst op klossen en modillons. De rechthoekige, regelmatig geplaatste vensteropeningen hebben hardstenen omlijstingen en tussendorpels; balkon op eerste verdieping. De voordeur, in rechthoekige opening, is rijk omlijst, met entablement en rond fronton boven betralied bovenlicht. De rechter zijpuntgevel is door de ligging naast de synagoge deels zichtbaar en is versierd met lijsten en een uitspringend, op consoles rustend rookkanaal naar de schoorsteen.

  • Stadsarchief Antwerpen, Plannen van het Bureel voor Werken, 697 # 2586-2592.

Bron     : Braeken J. & Hooft E. 2011: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Antwerpen, Stad Antwerpen: Zuid, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen ANT2, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  Hooft, Elise
Datum  : 2011


Relaties

  • Is gerelateerd aan
    Beroepsschool voor meisjes

  • Is deel van
    Bouwmeestersstraat


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Schoolmeesterswoning [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/208262 (Geraadpleegd op 25-06-2021)